Vijf redenen om vaker samen met anderen te bidden

'Juist de verschillen zijn verrijkend'

in Geloven

Samen bidden kan spannend zijn. Misschien wel omdat je nooit geleerd hebt om hardop te bidden? Of denk je dat het saai is? Wie weet verander je van gedachten met deze vijf redenen om vaker met anderen samen te bidden.

Samen bidden met mensen ís ook een uitdaging. Iedereen heeft eigen gewoontes, of een andere geloofsbeleving en manier van omgaan met God. Toch, als we ons realiseren wat een krachtig middel gezamenlijk gebed is, stap je wellicht die drempel over.

Vijf goede redenen om vaker in een groep te bidden:

1. Je leert de ander op een intieme manier kennen
Bidden is iets heel intiems en door samen te bidden krijg je een kijkje in het hart van de ander. Door hardop te bidden laat je de ander iets heel persoonlijks tussen God en jou zien. Hierdoor leer je de ander op een nieuwe en diepere manier kennen.

2. Steun voor als je zelf geen woorden hebt
Soms zijn er tijden in je leven, waarin je niet weet wat je moet bidden of gewoon minder woorden hebt. Juist in die periodes kan iemand anders met en voor jou bidden. Of raken de woorden van anderen je.

3. Samen bidden verrijkt je geloof

Iedereen heeft zijn eigen taal, voorkeur en manier van bidden. Juist die verschillen zijn verrijkend voor je geloofs- en gebedsleven. Ik zelf kan bijvoorbeeld diep geraakt zijn door een eeuwenoud gebed waarin het mystieke van God voorzichtig wordt verwoord. Of als een katholieke broeder bidt en we allemaal meebidden met ‘Heer, ontferm U’. Die vorm van gebed is voor mij niet gebruikelijk en juist daarom verrijkend.

4. Gezamenlijk gebed maakt je stad mooier
Als je samen gaat bidden voor de stad, bespreek je vaak ook wat er zoal speelt. Samen benoem je de problemen en er ontstaat vanzelf meer bewustwording over de nood én kansen in jullie woonplaats. Misschien ontdekken jullie samen dat er veel eenzaamheid is. In de praktijk blijkt dat het dan vaak niet blijft bij bidden alleen. Regelmatig is een gebedsbijeenkomst de geboorteplaats van een plan om samen de handen uit de mouwen te steken.

5. God is in het midden van de gebedsgroep
In de Bijbel staat: ‘waar twee of drie mensen in mijn naam samen zijn, ben ik in hun midden.’ Dit is een belofte die je erbij krijgt: Als je samen met andere christenen samenkomt om te bidden, is God er bij! Gaaf toch?!

Dorina Nauta | MissieNederland

Dit artikel is geschreven door MissieNederland vanuit een samenwerking en verlangen om als organisaties meer aandacht te geven aan het thema bidden & gebed.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons