Verbeelding

Blog van Annemarie van Heijningen

Soms krijgen mensen een beeld over mij. Een soort hemels visioen, met mijn persoontje in de hoofdrol. “Annemarie, ik zag een spelend kind, gekoesterd door de Vader. Het werd gekroond met juwelen, overladen met liefde, omgeven door engelen en begiftigd met wijsheid. Dat kind ben jij, zo heeft God mij laten weten.” Bijzonder aangename woorden, dat wel, maar ik voel me er tamelijk hulpeloos bij.

Ik bedoel: waarom zou ik juwelen, engelen en wijsheid toebedeeld krijgen en u niet? Of betreft dit beeld ons hemels toekomstperspectief? In dat geval voegt het weinig toe: daarover kun je lezen in de Schrift.

Ik heb geen verstand van beelden en profetieën. Ik denk ook niet dat ik er veel aan mis, afgaand op de dubieuze dingen die ik hoor en zie. De jongeman bijvoorbeeld, die genezen zou van kanker. Men wist het zeker, God had gesproken in een visioen. Maar hij sterft en laat de rest ontgoocheld achter.

De vrouw die een eigen kind zou krijgen, zo had God haar via anderen verteld. 55 is ze nu, haar schoot heeft nooit gedragen. De dienaar van het Woord die geen tegenspraak kon dulden; middels dromen was hij de spreekbuis van Jahweh himself. De gemeente aan zijn zorgen toevertrouwd, is door zijn machtsvertoon om zeep geholpen.

Hier blijkt de wens de vader der gedachten, niet de Geest. Meeslepende emoties of ronduit vreemde fantasieën voeren soms de boventoon. “Annemarie, ik zag je zitten in een soort van sauna. Intense warmte – en een licht dat op je scheen.” Ja hoor, een manspersoon die een beeld krijgt van mij in een sauna. Precies, dat is een vieze oen. Klinkt meer als een dirty mind dan als een sprake Gods. Ik vrees dat ik er klaar mee ben. Voor alle mensen die ik dit seizoen hopelijk weer zal ontmoeten: houd dergelijke zinsbegoochelingen liever voor jezelf. God schreef ons een magistrale brief, genoeg om een leven op te teren.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons