Terugkijken: 2Doc 'De stress van de herder'

Hoelang klinkt nog het geblaat over de Drentse heide?

in Geloven

Catrinus Homan heeft een beroep waarop velen in dit haastige tijdperk jaloers zullen zijn. Dagelijks trekt hij met zijn kudde en zijn trouwe honden over het Doldersummer- en Wapserveld. Maar hoelang klinkt het geblaat van zijn schapen nog over de Drentse heide?

De herder houdt van zijn werk. Dat kun je aan alles merken. Hij vertelt er graag en vol passie over. Met heel veel plezier maakt hij lange dagen,” vertelt documentairemaker Henk Dokter, die een jaar lang met Catrinus Homan mocht optrekken. “Hij houdt van zijn schapen en van de natuur en hij scheert zijn schapen allemaal zelf. Een herder wil graag zijn vak goed uitoefenen, maar krijgt hij daar nog wel de kans voor? Hij weet vaak niet of hij zijn werk volgend jaar nog kan doen.”

'De herder houdt van zijn werk. Dat merk je aan alles.'

Duurzaam en goedkoop
“Ik heb heel veel respect gekregen voor wat hij allemaal doet, met heel veel liefde voor zijn dieren en de natuur,” blikt Henk terug. “Weet je dat hij dat ook nog eens heel goedkoop doet? In de film legt Catrinus uit dat zo’n kudde tegen lage kosten en zonder de uitlaatgassen van een maaimachine de begroeiing wegvreet. Bovendien weet hij als geen ander waar de zeldzame planten staan die zijn kudde moet ontzien.”

Als Catrinus ’s avonds laat thuiskomt, wacht ook nog de administratie. Vroeger was dat anders. “Als er bijvoorbeeld een schaap doodging, bleef dat gewoon achter op de heide. Tegenwoordig hoeft een herder het niet te wagen om het dier zomaar te begraven. Hij moet daar officieel melding van maken, anders riskeert hij een hoge boete. Ook komen er steeds weer andere regels uit Brussel en Den Haag en kan hij nooit een paar jaar vooruitkijken. Zal Het Drents Landschap – Catrinus’ werkgever – opnieuw subsidie krijgen voor dit werk? Hij leidt een gelukkig leven dicht bij de natuur, samen met zijn geliefde Erika. Maar de onzekerheid over de toekomst bezorgt hem veel stress.”

'Zelf geef ik de Schepper de credits, maar ik wil het in mijn films niet zeggen.'

‘Filmende fotograaf’
“Van huis uit ben ik fotograaf en dat kun je aan mijn films merken. Je zou me een ‘filmende fotograaf ’ kunnen noemen. Mijn documentaires bestaan vooral uit beelden die zelf het verhaal vertellen,” zegt Henk. Maar een voice-over ontbreekt, een bewuste keuze, net als in zijn vorige documentaires: Het leven van kalf Jonathan 1127 en Trouwen met het varken Jopie. “De stress van de herder zou de afsluiting van een drieluik worden, maar ik ben al bezig met een vierde documentaire die over ganzen gaat, en ik denk niet dat het daarbij blijft.”

Schepper
“Mijn documentaires gaan altijd over de natuur, dieren en voedsel. Daar kijkt iedereen met zijn eigen ogen naar. Zelf geef ik de Schepper daarvoor de credits, maar ik wil het in mijn films niet zeggen. Vergelijk mij maar met een kunstenaar die hoopt dat zijn schilderijen iets met de museumbezoeker zullen doen.” Zo is de kijker in deze documentaire getuige van een heel moeilijke bevalling. Het lammetje dreigt het niet te overleven. “Het is zo mooi om te zien hoe Catrinus en Erika – een prachtig stel – samen vechten voor het leven van dat jonge dier. Nee, daar hoort geen commentaarstem bij!” 

De stress van de herder gemist? Kijk 'em hier terug:

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons