Spannend

Blog van TimZingt

“Wat doe jij nou hier op New Wine?” Twee keer kreeg ik die vraag. Van twee directeuren van christelijke clubjes die ik een warm hart toedraag en die ik zelfs voorzie van een maandelijkse gift om hun bediening krachtig te leiden. Ik sponsor hun strijkstok. Ze kampeerden daar feitelijk op mijn kosten. Dan zo’n vraag durven stellen! Je moet maar durven.

Het signaal is duidelijk: jij schrijft van die ‘kritische stukjes’ en nu loop je hier op een charismatische conferentie? Terug in je hok! Ik wist niet wat ik moest zeggen. Ik kon dreigen mijn maandelijkse bijdrage in te trekken. Dat werkt meestal wel bij directeuren. Maar ik raakte verward: hebben ze gelijk? Hoor ik buitenspel te staan, kritisch ijsberend langs de zijlijn?

Het moge duidelijk zijn: ik behoor niet tot het type gelovigen waartoe deze directeuren zich rekenen. Ik ben niet zo’n krachtige, ongecompliceerde gelovige die met tomeloze visie het charismatische supersize bigmac-menu door de strotten van argeloze gelovigen wil duwen. Ik banjer niet de hemelse gewesten binnen om hier en nu met kracht het koninkrijk eigenhandig uit de grond te stampen of hoogstpersoonlijk de armoede de wereld uit te proclameren  

‘Geloven we dat? Hoor ik daar een amen?’ Nee zo ben ik niet. Deze krachtige types vind ik inspirerend, maar ook altijd intimiderend. Als er iets ‘van God’ gebeurt, ervaar ik naast kracht vooral spanning. Naast krachtige antwoorden en robuuste juichliederen zet het de boel ook onder druk. Ik ervaar paradoxen, vragen, soms pijnlijke oneerlijkheid. Het is spannend om dat te bezingen. Die spanning baart wel wonderlijk dingen als muziek, poëzie en – jawel – humor. Dat hoort ook bij het spel. Ik wil niet aan de zijlijn staan omdat ik geen krachtige roeptoetercolumns schrijf. 

Kracht zet dingen in beweging, maar dat doet spanning ook. Daarom sponsor ik krachtige clubjes. Omdat ik in ze geloof. En omdat ik er prangende vragen bij heb die gesteld moeten worden. Daarom ben ik op New Wine, om midden in die spanning te gaan staan... En om inspiratie op te doen voor een heleboel columns over onze maffe subcultuur. Om even te ontspannen. Met krachtige dank aan de directeuren.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons