Rechtszaak Asia Bibi opnieuw opgeschort

Lid van de rechtbank meldt zich af

in Christelijk Nieuws

De Pakistaanse christin Asia Bibi zit al sinds 2009 gevangen. Ze werd ter dood veroordeeld vanwege het beledigen van de profeet Mohammed. Het hoger beroep wat Bibi aantekende is al een aantal keer uitgesteld. Vandaag zou de rechtszaak beginnen, maar een lid van de rechtbank heeft zich afgemeld. Nu moet er een nieuwe rechtbank gevormd worden.

Het Reformatorisch Dagblad meldde vanochtend dat de behandeling van het beroep in de rechtszaak is verdaagd. Aanleiding hiervoor is dat justitiemedewerker en lid van de rechtbank Iqbal Hameed Ul Rehma zich heeft afgemeld. Hij was van overtuiging dat hij niet als een onafhankelijk lid kan optreden. Ul Rehma was eerder rechter is de zaak van Mumtaz Quadri, een felle tegenstander van Asia Bibi. Het duurt waarschijnlijk enkele weken voordat er een nieuwe rechtbank is gevormd en de zaak alsnog in behandeling wordt genomen.

Onrein
Asia Bibi werd in 2009 gevangen genomen vanwege haar geloof. Ze had een woordenwisseling met een aantal vrouwen uit haar dorp die weigerden een glas water van haar aan te nemen. In hun ogen was het water onrein, omdat een christen het aangeraakt had. Asia Bibi verdedigde daarop het christelijke geloof. Ze werd vervolgens ter dood veroordeeld op grond van de Pakistaanse blasfemiewet. In 2015 werd haar executie ook al uitgesteld.

De zaak loopt al jaren en trekt wereldwijde belangstelling. Het wordt gebruikt als voorbeeld van een verkeerde toepassing van de blasfemiewetten in Pakistan. Regelmatig worden christenen op grond van deze wet benadeeld. 

De persoon op de foto is de dochter van Asia Bibi

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons