Puberaal

Blog van Tijs van den Brink

in Christelijk Nieuws

Tienduizenden Nederlanders hebben, sinds een wijziging van de donorwet door de Tweede Kamer is goedgekeurd, hun donorschap opgezegd. Alleen al tijdens de Donorweek (bedoeld om donoren te werven), enkele weken geleden, lieten ruim 11.000 mensen hun registratie veranderen in een NEE. Daarmee komt het totale aantal mensen dat, sinds de wet is aangenomen, z’n registratie in een NEE heeft veranderd, boven de 36.000. (stand afgelopen maandag, 24 oktober)

Ik laat dat even tot me doordringen. Er waren dus ruim 36.000 mensen die op enig moment bij hun volle bewustzijn hebben laten vastleggen dat als zij zouden overlijden, zij hun organen beschikbaar stellen aan andere mensen. Daarna nam de Tweede Kamer een wet aan die regelt dat je automatisch donor bent, behalve als je hebt aangegeven dat je dat niet wilt. En toen zeiden die 36.000 mensen: ‘Ja maar, overheid! Als u andere mensen een beetje gaat dwingen om ook donor te zijn, dan doe ik niet meer mee.’ 

Ik merk dat ik dat moeilijk te begrijpen vind. Ik kan me goed voorstellen dat je aarzelt over het doneren van organen. Ikzelf heb bijvoorbeeld laten vastleggen dat mijn nabestaanden mogen beslissen na mijn overlijden. Ik kan me ook voorstellen dat je ertegen bent. (Onlangs bleek trouwens dat het aantal donoren in de Biblebelt echt lager ligt dan daarbuiten!)

Maar als je, bij je volle bewustzijn, aangeeft dat je levens wilt redden door organen ter beschikking te stellen die je zelf helaas niet meer kunt gebruiken, wat maakt dan dat je daarmee stopt als anderen worden aangezet hetzelfde te doen? Journalist Gerbert van Loenen, een van de commentatoren van Dit is de Dag, legde onlangs uit dat hij zijn ‘JA’ heeft laten omzetten, in een ‘NEE’. Belangrijkste reden: zijn lichaam is ‘geen zak vol organen waar de overheid in mag graaien als het zo uitkomt’. Dat vind ik ook. Dus of ik voor die wetswijziging van D66 gestemd zou hebben, dat weet ik zo net nog niet.

Verder vindt Van Loenen dat mensen het recht hebben om te twijfelen. Ook dat standpunt deel ik met hem. Maar is het echt te veel gevraagd om zolang je twijfelt even ‘NEE’ te laten registreren? Echt, dat kan in twee minuten. Niet langer levens willen redden, omdat anderen gedwongen worden om in twee minuten hun wens vast te leggen, het doet mij een beetje puberaal aan. Toch: als een complete stad met de omvang van pak hem beet Stadskanaal, Coevorden of IJsselstein zo’n beslissing neemt, dan zie ik vast iets over het hoofd. Wie het snapt, mag het zeggen. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons