Opgeruimd leven

Ballast eruit, vrede erin!

Het kan een rommel in je huis zijn waardoor je energie verliest. Opruimen helpt. Ook in je leven kan het nodig zijn om dingen op te ruimen. Personal coach Carianne Ros helpt je op weg.

Er zijn mensen die er niet tegen kunnen als er ergens rommel ligt; ze kunnen zich niet meer zo goed concentreren of worden er chagrijnig van. Er zijn ook mensen die prima lijken te functioneren in de puinhoop. Prediker zegt: ‘Er is een tijd om te bewaren en een tijd om weg te gooien…’ Weggooien? Waarom zou ik?

1. Is het echt nodig om al die spullen te bewaren?

Heb je enig idee hoeveel spullen je hebt? Heb je ze allemaal weleens geteld? Hoeveel sokken, hoeveel boeken, hoeveel pannen…? Wij mensen zijn goed in bewaren en sommige mensen zijn er zelfs heel erg goed in. Vroeger was het logisch om eten en spullen te bewaren. Als je er niet voor zorgde dat je in de zomer alvast eten verzamelde, dan wist je zeker dat je in de winter geen eten zou hebben. En als je die oude broek niet bewaarde, dan had je niets om je nieuwe kapotte broek mee te stoppen… Maar tegenwoordig?

Hoeveel spullen heb je die je bewaard ‘voor het geval dat…’? En hoe vaak heb je ze in de afgelopen vijf jaar ook al echt nodig gehad? Hoe zou het voor je zijn als die spullen weg zouden zijn?

2. Word je blij van de dingen die je hebt?

Teveel spullen hebben kost je energie. Ja, ik kom uit een ‘bewaar-gezin’, dus ik kan het weten. Gelukkig ben ik een man getrouwd die ongelooflijk goed kan opruimen en dus weet ik ook hoeveel lucht het geeft als het huis gewoon alleen die spullen bevat die we ook daadwerkelijk gebruiken en waar we blij van worden.

Als je het moeilijk vindt om spullen weg te doen, plan dan een aantal weekenden in waarbij je kamer voor kamer, kast voor kast doorneemt wat daar allemaal ligt. Stel jezelf twee belangrijke vragen: 1. Gebruik ik dit echt? En 2. Word ik er blij van? Zo nee, weg ermee. Doe kapotte dingen in de prullenbak. Maak een doos met ‘weggeef-spullen’ en label elk ding met een naam erop aan wie je dit zou kunnen geven (als die ander het wil hebben…). En maak een doos met ‘verkoop-spullen’, die je zou willen verkopen. Zet alles meteen weg, zodat je er niet nog een keer in gaat kijken (of een van je kinderen…). Weg is weg. Zo, hoe voelt dat?

Wat houdt je tegen om op te ruimen en spullen weg te doen? Wie zou je hierbij kunnen helpen? Hoe voelt het als je huis leeg en luchtig is?

3. Ballast eruit, vrede erin

Niet alleen teveel spullen zorgen voor ballast. Ook een opopgeruimd verleden kost energie. Er is een tijd om te bewaren: welke herinneringen waren mooi en leuk en geven je nu nog energie? En ja, er is ook een tijd om weg te gooien… Maak er tijd voor of zoek professionele hulp om je verleden in kaart te brengen. Welke trauma’s of emotionele gebeurtenissen spelen er nu nog steeds op een negatieve manier een rol in je leven? Emoties zijn aan elkaar gekoppeld. Je kunt niet intens blij, vrolijk of gelukkig zijn als er ergens nog een laag zit van boosheid, teleurstelling of verdriet. Zijn er misschien nog mensen die je moet vergeven of die jij vergeving zou willen vragen? Ruim je troep op en je zult merken dat je daarmee de heilige Geest veel meer ruimte geeft om je hart te vullen met vrede en vreugde.

Welke momenten uit je verleden hebben nu nog steeds een negatieve invloed op je leven? Welke overtuigingen heb je die gebaseerd zijn op pijn? Welke leuke herinneringen heb je? En hoe zou je je voelen als je vanuit vrede zou leven?

Tekst: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons