“Ons beeld van God is veel te naïef”

Kristien Hemmerechts in ‘Adieu God?’

in Mediatips

Schrijfster Kristien Hemmerechts groeit op in een katholiek gezin. Als kind gaat ze naar een nonnenschool en ze trouwt in de kerk. Later wil ze niets meer met de kerk te maken hebben. Tijs van den Brink zoekt in ‘Adieu God?’ uit wat er in de tussentijd gebeurde en wat Kristien nu gelooft.

Het katholicisme was voor de Vlaamse Kristien Hemmerechts een vanzelfsprekendheid: “Iedereen was katholiek, maar je was er niet op een erg actieve manier mee bezig, juist omdat het zo vanzelfsprekend was.” Als kind gaat ze naar een nonnenschool. Wat ze daar leert neemt ze de nonnen nog steeds kwalijk: “Er werd op school veel over de hel gepraat. Ik was daar ontzettend bang voor, ik kan nu nog angsten hebben.” Ook de manier waarop de nonnen met seksualiteit omgaan roept grote weerstand op: “We moesten maagdelijk blijven, maar we moesten ook moeders worden. Dat is een lastige combinatie. Maria heeft dat natuurlijk met glans gedaan, zij was ons lichtend voorbeeld.”

Mariabeeld
Kristien trouwt in de kerk: “Ik ben in de kerk getrouwd vanuit diezelfde vanzelfsprekendheid. Dat deed je zonder veel nadenken, zo ging dat gewoon.” Dan gaat ze op reis in Zuid-Amerika. Als ze daar ziet hoe arme indianen hun laatste beetje geld aan een Mariabeeld doneren, wil ze niets meer met de kerk te maken hebben. Als haar dochter Kathy geboren wordt laat ze haar dan ook niet dopen.

Ongelukkig
Dan krijgt Kristien met een grote tegenslag te maken: haar zoontje sterft in de wieg. Een jaar later krijgt ze nog een zoontje, dat opnieuw overlijdt. De periode van rouw die volgt is erg heftig: “Er was een ontzettend diepe wanhoop die verbonden was met eenzaamheid. Ik alleen maak dit mee. Er is niemand op aarde zo ongelukkig als ik. Ik ben de getroffen vrouw.” Het herstel komt pas jaren later als haar tweede man overlijdt. Ze schrijft een boek over hem en geeft veel lezingen. “Na afloop van elke lezing stond er een stoet weduwen die mij allemaal hun verhaal kwamen vertellen. Toen is er in mijn hoofd een klik ontstaan dat wat mij overkwam uiteindelijk heel veel mensen overkwam.

Borstkanker
Bijna een jaar geleden krijgt Kristien opnieuw een zware tegenslag: ze ontdekt een tumor in haar borst. Deze keer vindt ze wel steun: “Ik weet niet hoe ik die periode zou hebben doorstaan als ik het niet in de handen van God had gelegd. Ik dacht heel letterlijk: 'Ik hoef niet bang te zijn, want wat er ook gebeurt: het is Uw wil.' Het was een gevoel van zeer, zeer grote geborgenheid. Dat je je verbonden voelt met andere mensen en in een verdere stap met het hogere, met God.”

Oerenergie
Toch heeft Kristien ook moeite met het geloof. “Op dit moment zit ik niet in zo’n periode van crisis. Als je dan aan mij vraagt of God of het hiernamaals bestaat zeg ik nee. God als wijze man met witte haren en een lange baard, die met elke mens een persoonlijke band zou hebben? Dat is allemaal veel te letterlijk en veel te naïef. Als ik denk aan het goddelijke denk ik aan een soort oerenergie waaruit wij ontstaan en waarnaar we terugkeren. De sleutel tot min of meer gelukkig zijn, min of meer vredig leven ligt in verbondenheid. Verbondenheid met anderen, maar ook verbondenheid met die energie, die je God kan noemen.”

Het hele gesprek tussen Tijs van den Brink en Kristien Hemmerechts zien? Bekijk hier de aflevering van ‘Adieu God?’:

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons