Nieuwe app Yona coacht refo-jongeren bij internetgebruik

“Jongeren zijn blij dat er hulpmiddel beschikbaar komt”

in Mediatips

Waar televisie en theater buiten de deur bleven, heeft nu meer dan 95 procent van de reformatorische jongeren toegang tot het volledige internet. Dat zorgt soms ook voor verlegenheid: zal internet de reformatorische zuil van binnen uithollen? Nu is er Yona, een app voor jongeren om elkaar in hun internetgebruik te coachen.

Internet is alomtegenwoordig, we kunnen niet meer zonder. Dat is ook de reformatorische jongeren niet ontgaan: meer dan 95 procent heeft toegang tot het volledige internet, volgens directeur van het filterbedrijf Kliksafe Bert Jan Peters in Trouw. De oudere generatie vreest dat internet negatieve gevolgen heeft voor de toekomst van de reformatorische zuil. 

Samenwerking
Met de gratis Yona-app willen de makers jongeren inzicht geven in hun internetgebruik. En daarbij draait het om samenwerking, de letters ‘Yona’ staan namelijk voor ‘You are not alone’. De aanpak is eenvoudig: de jongeren zoeken een vertrouwenspersoon, ook wel ‘buddy’. Samen stellen ze doelen hoe ze hun internetgedrag willen begrenzen. Dat kan gaan om online gedrag, maar ook om de tijd die ze op internet doorbrengen. De app blokkeert geen pagina’s, maar stuurt een melding naar de buddy over afwijkingen van vooraf gestelde doelen.

Vanaf novemberIn november verwacht Yona de eerste versie van de app voor pc, tablet en smartphone. De makers verwachten dat jongeren de app met open armen zullen ontvangen: “Veel jongeren die we gesproken hebben, zijn blij dat er een hulpmiddel beschikbaar komt.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons