Nationale Bijbelzondag: Een feestelijke dag

"Zonder Bijbel was ik geen christen geweest"

in Geloven

Honderden kerken in Nederland houden op 30 oktober - Nationale Bijbelzondag - een feestelijke dienst waarin ze stilstaan bij de Bijbel. Het thema is dit jaar ‘Vier je Bijbel’, aansluitend bij het Bijbeljaar 2016. Het Nederlands Bijbelgenootschap benadrukt hoe belangrijk het is dat de Bijbel begrijpelijk vertaald en gemakkelijk verkrijgbaar is.

Nationale Bijbelzondag is in de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot een dag waarop zo’n 500 kerken stilstaan bij hun inspiratiebron: de Bijbel. ‘In het Bijbeljaar 2016 roepen we alle kerken van Nederland op om Bijbelzondag te vieren’, zegt directeur Rieuwerd Buitenwerf van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). ‘Ook vragen we de kerken om wereldwijd mensen toegang te geven tot een Bijbel in de eigen taal. Dat kan door onze projecten in onder andere Ethiopië, Tsjernobyl en Cuba financieel te steunen.’

Dienstschets en speciale Alef-editie
Het NBG helpt kerken om Bijbelzondag tot een feestelijke dag voor de hele gemeente te maken met materiaal voor jong en oud. Predikanten kunnen een dienstschets opvragen met liturgische suggesties en een toelichting op Lucas 4:16-21. Voor kinderen is er onder meer een speciale bijbelzondag-editie van het kinderblad Alef

Bijbelquiz ‘Bijbel Dichtbij’ is populair
Rond Nationale Bijbelzondag wordt in veel plaatsen een Bijbelquiz gehouden voor jong en oud. De quiz is samengesteld door het NBG en zit vol humor, doordenkertjes en weetjes. De quiz bestaat uit dertig meerkeuzevragen en een finaleronde. Elke vraag wordt ingeleid met een beeld of filmpje. Voor het eerst is er dit jaar ook een ‘Bijbelquiz light’, voor kinderen en jongeren. Deze bestaat uit 20 vragen met 3 keuze-antwoorden in vier categorieën: Oude Testament, Nieuwe Testament, Feestvieren, Hebreeuwse woorden in het Nederlands.

Rijkdom
Een predikant die jaarlijks Bijbelzondag organiseert, is ds. Bert de Lange uit Hardenberg. Hij liet tijdens de kerkdienst eens een filmpje zien van een dorp in Afrika, waar de Bijbel in hun eigen taal door de hele bevolking feestelijk werd binnengehaald. ‘Wat een rijkdom is het om over dit boek te kunnen beschikken’, zegt De Lange. ‘Zonder Bijbel was ik waarschijnlijk geen christen geweest.’ 

Het materiaal voor de Bijbelzondag is te vinden op de website.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons