Metterdaad in actie tegen cyberseks

Inzamelingsactie om kinderen te redden

in Mediatips

Op de Filipijnen is cyberseks booming business. Kinderen worden gedwongen om voor webcams seksuele handelingen te verrichten, zodat westerse mannen tevreden gesteld worden. EO-Metterdaad zamelt geld in om kinderen uit handen van ronselaars te redden.

In de Filipijnen worden veel kinderen misbruikt. Zelfs baby’s, peuters en kleuters worden aan seksuele handelingen onderworpen om veelal westerse mannen tevreden te stellen. Metterdaad is een inzamelingsactie gestart om International Justice Mission in de gelegenheid te stellen kinderen te redden en in veiligheid te brengen.

Booming business
In de Filipijnen is cyberseks is booming business. Hoewel ook deze vorm van misdaad verboden is, viert het toch hoogtij. Er is niet veel voor nodig om een cyberseksbordeel te beginnen: de investering van een computer is snel terugverdiend en er zijn genoeg kinderen te vinden die aan dit misbruik onderworpen kunnen worden. Het valt IJM op dat het sadisme waar kinderen aan onderworpen worden, toeneemt.

Gruwelijke verhalen
Henk Jan Kamsteeg, medewerker van International Justice Mission, was onlangs op de Filipijnen. Hij werd door een undercoveragent van deze organisatie in een geblindeerde auto in een krottenwijk rondgereden. De witte antennes die zij op veel krotten tegenkwamen gaven aan dat vanuit die onderkomens hoogstwaarschijnlijk cybersex mogelijk werd gemaakt. Op meerdere plaatsen waar zij langsreden waren al invallen gedaan of werd onderzoek verricht naar mogelijk misbruik. De verhalen die hij van deze undercoveragent hoorde, waren “te gruwelijk voor woorden”.

Bevrijdingsacties
Om een einde aan deze vorm van mensenhandel te maken, voeren medewerkers van International Justice Mission reddingsacties uit. Dat doen zij in samenwerking met de Filipijnse overheid en met de politie. Wanneer kinderen bevrijd worden, worden zij naar een veilige plaats gebracht, zodat zij uit handen van misdadigers blijven en om te voorkomen dat kinderen onder druk van de familie belastende verklaringen in trekken. Vaak zijn daders familieleden. Dat maakt de situatie nog pijnlijker.

De bevrijde kinderen wordt een veilig onderkomen geboden totdat het echt helemaal duidelijk is dat zij zonder gevaar zelf verder kunnen.

Persoonlijke risico’s
De druk op undercoveragenten is groot: zij worden met gruwelijke omstandigheden geconfronteerd en nemen grote persoonlijke risico’s om kinderen te redden. Een van de undercoveragenten gaf aan dit vol te kunnen houden doordat er veel voor hem gebeden wordt. Ook rent hij regelmatig een “marathon” om te kunnen ontspannen.

Metterdaadactie
EO-Metterdaad wil € 300.000 inzamelen. Dit geld wil IJM graag gebruiken voor nieuwe reddingsacties, de opvang van kinderen, hulpverlening door counselors, de inzet van advocaten en om autoriteiten training te geven.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons