'Mensen verlaten de kerk na een scheiding vaak via de achterdeur'

Nieuw netwerk van christelijke mediators

in Geloven

Steeds meer huwelijken in Nederland eindigen in een echtscheiding. Vaak ondersteunt een mediator echtparen bij dit ingrijpende proces. Ook onder christenen groeit de vraag naar goede begeleiding. De mediators van 'Netwerk Christen Familie Mediators’ hebben allemaal een christelijke achtergrond en kunnen bij een scheiding ook van betekenis zijn voor kerken. “Mensen verlaten de kerk na een scheiding vaak via de achterdeur."

Wanneer kloppen stellen aan bij een mediator? 
Jeanine Geijtenbeek, voorzitter van Netwerk Christen Familie Mediators: “Meestal denken echtparen al na over een echtscheiding. Het kan gebeuren dat ze door de gesprekken met een mediator besluiten toch met elkaar verder te gaan, maar vaak willen ze echt uit elkaar. Een mediator is een conflictbemiddelaar en ondersteunt mensen samen een oplossing in het conflict te zoeken, zodat een rechtszaak of escalatie voorkomen kan worden.” 

Wat is de meerwaarde van een christelijke mediator?
 
"Een echtscheiding is altijd heftig, maar bij christenen spelen er vaak extra complicaties, zoals geloofscrises, kerkverlating of langdurige schuldgevoelens. Je hebt elkaar immers een belofte gedaan in de kerk. En dan is er nog de verantwoordelijkheid die je vanuit religieus perspectief draagt ten opzichte van je kinderen. Wij zeggen niet dat we betere mediators zijn dan niet-christelijke mediators, maar we hebben wel meer oog voor de religieuze aspecten die spelen bij een echtscheiding. We kunnen bijvoorbeeld meedenken over de vraag hoe ouders na de scheiding omgaan met de geloofsopvoeding van de kinderen.” 

Wat is het doel van Netwerk Christen Familie Mediators?
“We willen elkaar versterken en ons bezinnen, maar ook voor kerken zichtbaar maken wat we als mediators kunnen betekenen. Kerken krijgen steeds vaker te maken met echtscheidingen en weten zich er niet altijd raad mee. Christelijke mediators kunnen daarbij van betekenis zijn.” 

In veel kerken vallen mensen die gescheiden zijn buiten de boot.

“Dat klopt. Met een huwelijk komen ze door de voordeur de kerk binnen en bij een scheiding verdwijnen ze vaak door de achterdeur. Dat lijkt me niet goed. Het is belangrijk hierover te praten, ook als ex-partners zelf. Hoe verhouden we ons nu tot de kerkelijke gemeente en hoe begeleiden we onze kinderen hierbij?” 

Op 28 oktober trapt het netwerk af met het symposium 'Stuk geluk, investeren in verbondenheid bij relatiebreuken’Klinkt mooi, maar hoe doe je dat, investeren in verbondenheid?
“De praktijk is vaak moeilijk. Tijdens het symposium zullen we praten over vergeving na een scheiding. Het scheidingsproces zelf is hard en bitter, maar het is voor niemand goed als je in daarin blijft hangen. Denk terug aan positieve momenten in plaats van pijnlijke, neem samen verantwoordelijkheid voor de kinderen en gun jezelf ruimte om een nieuw leven op te bouwen. Op die manier willen wij – hopelijk samen met kerken – investeren in een nieuwe verbondenheid, vooral als je samen ouders bent.” 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons