"Mam, mag ik meedoen met Halloween?"

Blog van Wilfred van Rijn

in Geloven

Overgewaaid uit Amerika verovert Halloween nu ook Nederland. Kinderen uit de buurt, vaak verkleed als eng spook of vampier, bedelen om snoep. Veel christelijke ouders staan voor een dilemma als hun - vaak jonge - kinderen vragen of ze samen met hun vriendjes en vriendinnetjes óók langs de deuren mogen. Want: is dit geen occult feest?

Wat doe je dan, als je weet van de heidense oorsprong van Halloween en je wilt dat je kinderen zich verre houden van alles wat te maken heeft met de gevaarlijke wereld van geesten? Een paar overwegingen om in gedachte te houden als je kind ook bij jullie met de vraag komt:
Pap, mam, mag ik meedoen met Halloween?

'Nederland is in rap tempo geseculariseerd'

Zelf leren nadenken
Ten eerste: neem jezelf als ouders voor om eerst goed na te denken voordat je je kinderen antwoord geeft. Het is waar, Nederland is in rap tempo geseculariseerd en de overgrote meerderheid van de bevolking denkt anders over deze dingen. Wen er maar aan. Steeds meer winkels, ook in je eigen dorp, gaan op zondag open. De populariteit van Halloween zal nog wel even voortduren. En zo niet, dan komt er wel weer iets anders. Natuurlijk wil je je kinderen beschermen tegen datgene waarvan je denkt dat het schadelijk voor ze is. Maar is één van de belangrijkste opvoedtaken niet om je kinderen te helpen zélf te leren nadenken? Geef daarin dan het goede voorbeeld. Een eenvoudig 'absoluut niet' of 'mij best' zal daarom niet voldoende zijn. Denk eerst na over wat je er zélf eigenlijk van vindt. Deel dat met je kinderen, hoe jong ze ook zijn, en help ze daarmee te leren nadenken over de dingen die op ze afkomen.

Deel uit overtuiging, zonder angst
Ten tweede: angst is vaak een slechte raadgever. Wat zou Angela Merkel over deze kwestie zeggen? Toen iemand haar aansprak vanuit haar angst voor de komst van zoveel moslimvluchtelingen, antwoordde ze dat we als christenen zelfbewuster en moediger zouden moeten zijn en ook wat meer bijbelvast. Geldt dat ook niet voor de manier waarop we tegen een feest als Halloween aankijken? Waar zouden we als christenen bang voor moeten zijn? Paulus at toch ook met een gerust hart vlees dat aan de afgoden gewijd was? Dat was alleen omdat hij ervan verzekerd was dat er niet één afgod echt bestaat en dat er maar één God is (1 Korintiërs 8:4). Dus als je met je kind praat over Halloween, deel dan vanuit overtuiging en dat zonder angst.

'Wat ons betreft met een heel onschuldige invulling'

Tenslotte, een mogelijke oplossing? Wij vonden het uiteindelijk goed dat onze dochter samen met haar vriendinnetjes langs de deuren ging om snoepjes op te halen, maar dan feestelijk verkleed en niet als eng spook. Wat ons betreft met een heel onschuldige invulling dus. Net zoals we samen Kerst vieren, dat overigens oorspronkelijk ook een heidens feest was.

Auteur: Wilfred van Rijn

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons