Kies voor een leven met vreugde!

Je hóeft je agenda niet vol te proppen...

Waar zeg jij nee tegen: tegen een agenda die volstroomt met allerlei 'verplichte' afspraken of tegen een leven waarin je geniet? Hoe komt het toch dat een leven met vreugde zo gemakkelijk onder druk komt te staan?

Een willekeurige zaterdagkrant bevat meer informatie, dan de meeste mensen vroeger in een heel leven te verwerken kregen. We moeten tegenwoordig zo ontzettend veel. Nee zeggen? Dat kan niet, want stel je voor wat de buren, de familie of onze kerkgenoten wel niet zouden zeggen. ‘Hou vol, hou die ballen in de lucht, vooral niet opgeven!’ En wat als je dat nou gewoon ontzettend zat bent?

De wijze woorden van Prediker 3 bieden ons gelukkig uitkomst!

1. Voor alles is een tijd, voor alles een uur

Het is een van de meest rustgevende zinnen: ‘voor alles is een tijd…’ Dus: moet je echt nu alles doen wat je gepland hebt? Soms lijkt het wel alsof we het werk van een paar decennia in één jaar proberen te proppen. We moeten presteren, iets bereiken, harder werken, meer, meer, meer… En dat alles moet nu. Waarom en voor wie moet dat eigenlijk?

Onze generatie moet leren dat we niet alles nu kunnen doen en ook niet hoeven doen. Regelmatig is het wijzer om bepaalde doelen uit te stellen. Is het nú van belang dat je promoveert of promotie maakt, waardoor je meer uren van huis weg bent? Soms wel, maar soms ook niet. Stel nou dat God alles in zijn almachtige handen heeft, zou Hij jou dan over tien jaar geen promotie meer kunnen geven? Hou toch op! Natuurlijk kan Hij dat. Belangrijk is dat wij in het tempo leren lopen dat God voor ons voor ogen heeft en niet in het tempo dat de wereld ons aanpraat, waardoor we gehaast en chagrijnig door het leven gaan. Als jij straks op je sterfbed ligt, wat was er dan echt belangrijk? En… heb je dat gedaan, gezegd en beleefd?

God wil
dat wij genieten!

2. Wees vrolijk en geniet

Wanneer beleef jij echte tijdloosheid? Wanneer ben je vol van energie en voel je je geliefd? Juist ja, op het momenten dat je vrolijk bent en geniet. Dat kunnen momenten zijn waarop we met gezellige mensen aan tafel zitten en gewoon de tijd nemen om met elkaar te praten en grappen te maken. Is God een strenge God voor wie je altijd maar druk bezig moet zijn en moet werken? Welnee. Hij wil dat we genieten van ons leven, want Hij heeft ons dit leven als een geschenk gegeven. Ik heb het al eerder geschreven: een van de eerste dingen die de duivel rooft, is onze vreugde. Waarom? Omdat we, wanneer we depressief naar de wereld kijken, Gods zegeningen niet meer zien en omdat we dan ook niet of met moeite zout en licht in de wereld kunnen zijn. Vind je het moeilijk om te genieten? Maak er bewust tijd voor: bel een vriend of vriendin op en ga samen iets leuks doen. En bid ervoor: tenslotte is vreugde een vrucht van de Geest…

God wil op de eerste plaats staan in je leven; Hij wil het middelpunt zijn. Is dit te zien in jouw agenda? En heb jij al die afspraken die erop staan (biddend) zelf gemaakt of zijn er afspraken tussendoor geglipt die anderen gemaakt hebben en waar jij geacht wordt bij te zijn? Kies zelf! Laat je niets aanpraten, van wat anderen vinden. Zoals we in Prediker kunnen lezen, zal God ons allemaal aanspreken op wat we wel of niet gedaan hebben. Maak jij de juiste keuzes? Doe jij wat God wil dat je doet, of ben je vooral bezig om de mensen om je heen te pleasen? Zeg NEE tegen de onbelangrijke dingen en richt je op de weg die God wil dat je gaat. Leef in ontzag voor de Heer en Hij zal je de weg wijzen die voor jouw leven het beste is. Shalom!

Tekst: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons