Is verzoening in Colombia nog mogelijk?

Pinksterkerken waren tegen vredesakkoord met FARC

in Christelijk Nieuws

We waren klaar om te vieren. Een uur na het sluiten van de stembussen zouden we samenkomen voor een barbecue op de binnenplaats van ons kantoor. En we kwamen ook samen. Met tranen, ongeloof en ontzetting…

Niemand wint
Het is echt waar. Ik ben net weer thuis en kan het nog altijd niet geloven. Met 50,2% ‘wint’ nee van ja (49,7%), maar wat mij betreft wint helemaal niemand. Het land is totaal verdeeld, ‘schizofreen’ zeggen mijn collega’s.

Opvallend is dat in de regio’s die het meest geraakt zijn door de strijd met de FARC,  het ja ruim heeft gewonnen. Een duidelijke boodschap. De directe slachtoffers zijn moe van de jarenlange gewapende strijd. Ze willen vrede en ondersteunen de akkoorden met de FARC. Maar ‘de wrok van de stedelingen wint het van de vergeving van de boeren’ klinkt het al op de sociale media.

Een van de argumenten van de nee-stemmers is dat ze vinden dat de FARCstrijders er te makkelijk van af komen. Met deze akkoorden is er teveel straffeloosheid en de ex-guerrillero’s zetels toezeggen in het parlement is hetzelfde als het land in handen geven van de FARC. Hoewel je over de straffeloosheid in discussie kan gaan, werden de meeste feiten verdraaid en vlogen de populistische leugens het land door en werden maar al te vaak geloofd. (Waarom denk ik nu ook aan Nederland? Wat is het belangrijk om te checken of het waar is wat er gezegd wordt!)

Ook in de meeste pentecostale kerken is hard campagne gevoerd voor nee. Want, zo werd er beweerd, de akkoorden bevatten een gender-ideologie die o.a. homoseksuele relaties bevordert en dat is desastreus voor de kerk en de samenleving. Ongelooflijk triest. Ik kan en wil het niet begrijpen dat je om een dergelijke leugen de toekomst van je land en je kinderen op het spel zet.

En nu?
Er is nog hoop. President Santos gaat om de tafel met mensen van het ‘nee’-kamp en ook in Havana zal opnieuw gesproken worden. Mensen die ‘nee’ hebben gestemd zeggen wél vrede te willen, dus laten we hopen dat er op de een of andere manier een uitweg uit deze impasse wordt gevonden. Gelukkig blijft ondertussen het tweezijdig staakt-het-vuren van kracht en de FARC is ook bereid om te blijven zoeken naar vrede. We wachten vol spanning de dag van morgen af.

Hoop
Dwars door hun tranen heen klonken de woorden van mijn collega’s: “We gaan door, we geven niet op!” “We blijven ons inzetten voor de vrede.” En dat is niet vanzelfsprekend, want ze zijn bang. Bang dat vanwege het feit dat ze zó nauw bij het onderhandelingsproces en de implementatie van de akkoorden betrokken zijn, er represailles zullen volgen van groepen die het proces willen frustreren. Ook dat is realiteit in Colombia. Wie zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt doet dat nooit zonder risico.

Wereldwijd verbonden
Te midden van de ontreddering wil ik jullie bedanken, mede namens Alix Lozano en mijn collega’s. Want wat zijn er véél reacties gekomen op de oproep om zondag 2 oktober voorbede te doen voor Colombia en wat hebben die reacties ons goed gedaan. Sumar, Camminghaburen, Nijkerk, Ermelo, Schore, Delden, Amsterdam, Casella (Hilversum), Leeuwarden, Stiens, Balk (broederschapsdag DG), Zwolle-Berkum, Kampen, Winsum, Veldhoven, Sintjohannesga en ongetwijfeld nog veel meer. Heel veel dank! Alleen al te weten dat jullie meeleven, meelezen, meebidden is zó bemoedigend. Het helpt om door te gaan, om te weten dat de wereld meekijkt, om steeds weer op te staan en een nieuwe stap te zetten op de lange en moeilijke weg naar vrede en verzoening. Hier in Bogotá is voor júllie gedankt en gebeden, voor iedereen die van veraf meeleeft. Zo mogen we met elkaar verbonden zijn en dat is iets om in ere te houden. Nu ga ik mijn koffer inpakken op deze zondagavond. Want het werk gaat door! Een hoopvolle vredesgroet vanuit Bogotá, Inge

Tekst: Inge Landman, Kerk in Actie
Beeld: El Tiempo

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons