Is christelijke politiek mogelijk?

‘We sluiten altijd compromissen’

‘Ik vind christelijke politici eigenlijk zo raar. Hoe kun je nu samenwerken met mensen die niet bij God horen? Dan verkoop je toch eigenlijk gewoon je ziel? En dan staan ze ook nog eens een valse godsdienst toe, de islam!’ Schrijver Reinier Sonneveld reageert.

Ik hoor dit wel vaker. Ik denk dat je vergeet hoe mooi compromissen kunnen zijn en hoeveel je er eigenlijk zelf ook sluit.

Als je je eigen redenering volgt, zijn er eigenlijk maar twee opties: of je sluit jezelf op in een soort klooster met een paar medegelovigen die precies hetzelfde denken als jij en je hoopt maar dat het zo blijft. Of je wordt een soort dictator die heel Nederland, of nee, de wereld, uiteindelijk volgens jouw overtuiging brainwasht.

"Jezus laat mensen vrij"

Ik zeg het een beetje extreem, en weet ook wel dat jij er vast zo niet over denkt, maar ik wil je uitdagen na te denken over vrijheid. Wat betekent het als je het echt serieus neemt, dat Jezus nooit iemand overdondert, maar mensen vrij laat in hun keuzes voor of tegen hem? En wat betekent het vervolgens dat hij zich toch voor hen blijft inzetten en hen probeert te ‘verleiden’? Jezus laat mensen vrij, maar keert zich nooit af van de wereld, maar blijft erop betrokken.

Ik vermoed dat jij dit in de praktijk zelf ook doet: je dramt bij niemand over God, brainwasht al helemaal niet, en toch hoop je dat mensen tot geloof komen en doe je daar je best voor.

Dat leidt onvermijdelijk tot compromissen. Je wilt misschien wel elk feestje over God beginnen, maar je weet ook wel dat dit de sfeer kan bederven, dus je houd soms wijselijk (!) je mond. Je kunt niet tegen iedereen bij de bushalte of in de kassarij gaan evangeliseren. Het werkt niet, je hebt er de energie niet voor, en je moet ook andere dingen doen. Je sluit, kortom, compromissen.

"Het zijn eigenlijk net politici…"

Christelijke politici doen niet anders. Het zijn eigenlijk net politici… Elke politicus wenst dat iedereen min of meer zijn of haar overtuigingen deelt. Je hebt alleen je overtuigingen als je denkt dat ze waar en goed zijn, en dan gun je dat ook iedereen, anders ben je er niet echt van overtuigd.

Christelijke politici hebben ook gewoon hun ideeën over wat waar en goed is, net als iedereen. Ze willen zich niet terugtrekken en het land maar laten stikken, ze willen ook niet hun overtuiging erdoor drammen. ‘Gewone’ politici doen dat ook niet en hebben daar hun redenen voor, christelijke politici laten zich daarbij inspireren door Jezus’ houding. Daarbij sluiten ze onvermijdelijk en altijd compromissen.

Zoals wij allemaal. Elke daad die je doet is een compromis, want er is zoveel belangrijk, en je doet alleen maar die ene daad…

Jezus zette zich vol passie in voor zijn omgeving, niemand vond hij te raar of te gek of te heidens om mee om te gaan. Hij wilde dolgraag dat iedereen verbonden raakte aan God. Maar liever dan ook maar iets op te leggen – en met zijn charisma had hij dat zeker gekund – liet hij zich oppakken. Zo vrij liet hij mensen, dat hij liever dan ook maar even geweld te gebruiken tegen iemand anders, alle geweld op zich liet neerkomen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons