“Ik werd dominee vanwege het theater”

David Heek bij Andries

Hij wilde dominee worden vanwege het theater in de kerk. Nu spreekt David Heek nog steeds, maar niet meer als dominee. In zijn vrije tijd fluit hij wekelijks een wedstrijd. Andries gaat in gesprek met David Heek.

De Spakenburger vindt dat een christelijke scheidsrechter niet anders is dan een onchristelijke. Hij vindt eigenlijk dat de Bijbel volstaat met scheidsrechtertips. “Ik probeer bijvoorbeeld altijd het kwade te vergelden met het goede. Ik zoek dan ook eerder de verbale oplossing dan de kaarten.”

Theater
Voordat hij wekelijks op het voetbalveld stond, volgde hij de studie theologie. David koos voor die studie omdat de kerk voor hem altijd veel weg had van een theater. Hij zag zichzelf al op het podium staan. Twee jaar lang hield hij het vol. Toen was het voor hem afgelopen. Het werk van een dominee beviel hem niet. Hij wilde wel spreken, maar al het andere lag hem niet. Nu is hij actief als spreker, coach en internetevangelist voor Agapè. “Ik kan nog steeds theater spelen en goed spreken. Zolang kerken op theaters lijken, ga ik dat heerlijk uitbuiten.”

Omkeer
Als kind was David er al aan gewend dat voorgangers veel status hadden. Hij groeide op in gereformeerd vrijgemaakte kerk en hoorde wekelijks het evangelie verteld. Toch ontdekte naar eigen zeggen het evangelie pas echt de afgelopen tijd. “In mijn tijd als dominee vertelde ik dat het evangelie bestond uit Gods liefde voor mensen.” Maar dat is volgens hem niet het hele verhaal. “We moeten anders gaan denken, anders naar de wereld om ons heen gaan kijken. In de Bijbel staat het woord metanoia, wat zoveel betekent als inkeer of omkeer. Of het ouderwetse woord bekering. Het verhaal van Jezus is dat de nieuwe wereld hier al begint, dit is het koninkrijk van God.”  

Hij geeft aan dat het offers kost om hier op aarde voor Gods koninkrijk te leven. “Het is makkelijker om te denken: “Ik loop dit tranendal even door met m’n kerklidmaatschapje en dan kom ik wel in de hemel. Maar Gods koninkrijk zoeken is helemaal niet makkelijk. Er komen veel vragen en tegengeluiden op je af. En toch heeft het zin. Jezus deed het ook in Israël, met dat kleine groepje mensen om Hem heen.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons