"Ik voelde me smerig"

'Blackrockstar' Rivelino Rigters schrijft (levens)vertaling van tien geboden

Het begon op zijn achtste, met het stelen van een pakje kauwgom. Toen Rivelino Rigters op zijn dertiende zijn eerste slachtoffer beroofde, belandde hij in een jeugdgevangenis. Nu is het zijn grote droom om via muziek en dans jongeren te helpen. Zondagavond vertelde hij in het programma Andries wat er in de tussentijd gebeurd is.

"David heeft dingen op zijn kerfstok staan, daar lusten de honden geen brood van"

Ruim een jaar geleden schreef Rivelino Lifestyle, een boek met zijn vertaling van de tien geboden. In een van de hoofdstukken zegt hij: "Blijf van andermans spullen af." In zijn boek vertelt hij over zijn fouten, maar ook over de verandering die hij doormaakte toen hij Jezus leerde kennen. Spijt van zijn ontboezemingen heeft hij niet: "De Bijbel is ook eerlijk over de fouten die mensen maken. Koning David heeft dingen op zijn kerfstok staan, daar lusten de honden geen brood van. Toch was hij een man naar Gods hart. Ik hoop dat God dat ook tegen mij zegt als ik straks naar boven ga."

Na een beroving ziet Rivelino op zijn dertiende voor het eerst een jeugdgevangenis van binnen. Maar in plaats van dat het een waarschuwing voor hem is, brengt het hem eerder van kwaad tot erger. "In zo’n jeugdgevangenis leer je eerder slechte dingen dan het goeie. De andere jongens geven je tips." Nu komt Rivelino nog steeds geregeld in de jeugdgevangenis, maar dan om met jongeren te praten.  

Smerig
Het gebeurt op een avond, toen Rivelino heroïne stond te verkopen tussen de prostituees en junkies. "Wow, dit kan toch niet mijn leven zijn?" flitst er plotseling door hem heen, "er moet meer zijn dan dit." De hele avond fietst hij door Amsterdam om na te denken. "Het was alsof ik uit mezelf trad, en mezelf kon zien. Ik voelde me heel smerig." Het is het begin van een zoektocht. Rivelino verdiept zich in allerlei religies en gaat mediteren.

Op zijn 15e gaat Rivelino op jeugdkamp met een groep christelijke jongeren, die een theaterstuk opvoeren. Hij vindt theater eigenlijk maar voor doetjes. Toch doet het meer met hem dan hij verwacht had. "Iets in dat verhaal raakte mij zo erg, dat ik brak. Ik heb een half uur gejankt als een klein kind. Gevoelens van schaamte wisselden zich af met gevoelens van opluchting." Vanaf dat moment is Rivelino's leven niet meer hetzelfde.

"Ik ben nog steeds Blackrockstar, maar nu sta ik op de rots"

Black Rock Star
Rivelino stopt met zijn drugshandel, beëindigt vriendschappen en zit opeens urenlang in de Bijbel te lezen. "Mijn zus vroeg: 'Gaat het wel goed met je? Straks draai je door.' Maar ik móest lezen, ik wilde gewoon alles weten wat God heeft gezegd."

Nu wil Rivelino door middel van muziek en dans het evangelie bekendmaken aan jongeren. ''Ik ben nog steeds blackrockstar, maar ik sta nu op de rock." 

Het hele verhaal zien? Bekijk de uitzending van Andries (16 oktober om 00.05):

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons