“Ik laat het verhaal van Jezus zien”

Henk Bouma zondag bij Andries

Ooit werkte Henk Bouma in de City in Londen, de wereld van het grote geld. Nu is hij missionair werker in Utrecht en wordt er op Facebook door sommigen tegen hem gewaarschuwd. Andries Knevel gaat zondagavond met hem in gesprek.

Voordat Henk in Kanaleneiland terecht kwam, woonde hij in Londen. Maar de kerk in Utrecht wilde de kloof tussen christenen en moslims verkleinen en daar iemand voor inzetten. Daar reageerde hij op. “Ik had eigenlijk helemaal niet zoveel met Nederland. Maar in Londen hadden we een tijdje een Rotterdams meisje in huis. En door haar verhaal, zij was Pakistaans, merkte ik dat de Nederlandse samenleving heel erg gepolariseerd is. En volgens mij heeft Jezus daar een ander antwoord op dan wat de politiek bied. Sinds die tijd werd Nederland interessant om te wonen.”

Huis van Vrede
Terug in Nederland, richtte Henk op Kanaleneiland het Huis van Vrede op, zowel een geloofsgemeenschap als een buurthuis. Iedereen is daar welkom, ongeacht wat zijn of haar overtuiging is. Hij vertelt niet zomaar iedereen wat hij gelooft, maar als mensen uit de wijk bij hem komen eten, dan vraagt Henk hen gerust wat zij geloven. “Als mensen bij je komen eten en ze vertellen ‘Mijn man is ziek’, dan ben je al over dingen aan het praten die, voor de meeste mensen die niet in Nederland zijn opgegroeid, iets  met God te maken hebben. Dan mag je best vragen wat ze geloven. Waar halen ze hun hoop vandaan?”

Verhaal
Hij is er van overtuigd dat niemand een ander kan bekeren. Dat kan alleen God doen. “Mijn taak is om het verhaal van Jezus neer te zetten. Ik vertel dat verhaal, ik laat het zien. Jezus zorgde voor de armen, Jezus had aandacht voor mensen. Dát proberen wij ook te doen, als gezin en als gemeenschap, met de mensen om ons heen. Als mensen niet geïnteresseerd zijn, dan is dat zo. Als mensen alleen hun fiets gerepareerd willen hebben, dan doen we dat. En als mensen het verhaal van Jezus willen horen, de Bijbel willen lezen, gebeurt dat.”

Benieuwd naar het verhaal van Henk? Kijk hier de aflevering van Andries (zondagavond 30 oktober 0.05, NPO2):

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons