"Ik ben niet de enige leuke christen"

Rinke Verkerk zondag bij Andries

Als 13-jarig meisje zei ze tegen God: "Ik ben niet bang voor u". Later ging ze voor Rambam undercover bij Scientology om te zien wat daar achter de schermen gebeurt. Zondagavond doet Rinke haar verhaal bij Andries.

Op haar dertiende ging Rinke met een vriendinnetje mee naar Opwekking. Daar hoorde ze het verhaal van Jezus op een heel andere manier verteld, dan ze gewend was als hervormd meisje. “Ze legden zijn dood uit en vertelden over het gordijn in de tempel dat scheurde. Voor het podium hing ook een doek, een heel lelijk dekbed, door midden gescheurd. Wij liepen daar doorheen, kregen een glaasje druivensap, en mochten een gebed uitspreken.”

“Ik zei tegen God: ‘Als u groot bent, dan moet u dat maar laten zien. Ik ben er niet bang voor.’ Dat vriendinnetje ging toen voor me bidden. Ik weet niet wat ze gezegd heeft, maar ik heb een half uur lang heel hard gehuild. En daarna liep ik twee maanden lang op een roze wolk.”

Bekrompen
In haar studententijd, en daarna, kwam Rinke vaak mensen tegen die het bijzonder vonden om haar als ‘leuke christen’ tegen te komen. “Eerst zag ik dat als compliment. Ik dacht dan: ‘Wat ben ik een goede christen. Ik word ook leuk gevonden door niet-christenen.’ Maar het zegt eigenlijk meer over hen dan over mij. Je bent ook bekrompen als je denkt dat het uniek is om mij tegen te komen als ‘leuke christen’ want er zijn er echt honderdduizenden van. Hoe kan het dat je er daar maar één van kent?”

Trauma’s
Nadat ze haar studie had afgerond, ging Rinke aan de slag voor Rambam. Ze kreeg de kans om undercover een kijkje achter de schermen van Scientology te nemen. Ze werd daar behandeld door een 11-jarig jongetje. “Het idee van Scientology is dat je niet normaal functioneert omdat je trauma’s hebt opgelopen in je leven, die al begonnen in de baarmoeder. Omdat die trauma’s je beperken, moet je ze gaan verwerken, zodat je kunt floreren. Je moet steeds weer alle pijnlijke gebeurtenissen opnieuw aan hen vertellen en dat net zo lang herhalen als zij nodig vinden.”

Zelfs nadat ze wegging bij Scientology, had ze nog last van rare beelden in haar hoofd. “Beelden die ik nooit in het echt heb gezien, van seksueel geweld bijvoorbeeld. Heel verontrustend. Ik kan het natuurlijk niet aantonen, maar ik vermoed wel een causaal verband. Ik bleef daar een paar weken mee rondlopen en dacht toen: hier wil ik echt vanaf. Ik liet een christen voor me bidden en dat had meteen resultaat. De beelden waren direct weg.”

Weten wat Rinke nog meer te vertellen heeft? Kijk hier de uitzending van Andries (zondag 23 oktober om 00.05):

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons