Hoe bereik ik mijn puber?

7 tips van Eline Hoogenboom

"Ik vind het soms zo lastig om mijn kind te bereiken. Het lijkt in die puberleeftijd wel alsof ze in een coconnetje zitten en zich nauwelijks iets van je aantrekken. Ik zou graag meer over dingen willen praten. Hoe doe ik dat?"

Dat coconnetje omschrijf je goed. Voor veel pubers lijkt het ook alsof er een soort waasje over hun wereld hangt. Niet in de laatste plaats door alle hormonen, maar zeker ook door de hoeveelheid vragen die loskomt.

Losse schroeven
Hun wereld staat een beetje op losse schroeven. Jij als ouder mag erop vertrouwen dat je hun vóórdat ze in dat coconnetje kropen, veel bagage hebt meegegeven om keuzes te maken. Ik benadruk altijd dat niet puberen ook niet gezond is, dat komt hoe dan ook een keer terug. Dat is goed om je steeds te realiseren: voor de ontwikkeling van je kind is het heel goed dat het zich tijdelijk losscheurt van jou en zich misschien zelfs afzet. Hij of zij moet leren ontdekken wat eigen gewoonten, meningen en antwoorden zijn.

Pittig
Maar ik begrijp dat het echt pittig is als je moeilijk in gesprek raakt. Daarom bied ik je zeven mogelijke gespreksstarters aan die je kunnen helpen. Want onderschat niet dat jouw woorden zeker impact op je tiener hebben, ook al lijken ze niet aan te komen!

7 gespreksstarters
1. Gebruik een actuele aanleiding, iets wat je in de krant leest of op tv ziet en stel daar een vraag over.
2. Plan gezinstijd en doe dit van jongs af aan zodat je kinderen eraan gewend zijn. Ik ken een gezin dat met elkaar stille tijd houdt. Ze lezen eerst in de Bijbel, daarna gaat iedereen naar boven en komt terug met wat hij of zij heeft ontdekt of gehoord.
3. Momenten waarop je elkaar niet aan hoeft te kijken zijn vaak handig, als je je zoon naar voetbal brengt of je dochter van school haalt.
4. Begin met iets over jezelf te vertellen. Wat je hebt meegemaakt en wat je lastig vond. Durf kwetsbaar te zijn. Ook als er geen reactie komt: het is wel gehoord, wees daar zeker van.

5. Er zijn verschillende boeken met bijvoorbeeld één vraag per dag. Maak er een gewoonte van elke dag na het eten zo’n vraag te beantwoorden. Uit een recent onderzoek dat Huis van Belle deed, kwam naar voren dat de tijd na het eten het vaakst gebruikt wordt om over geloof te praten. Gebruik dat moment.
6. Stel een offline uur in, laat iedereen bijvoorbeeld meteen bij thuiskomst zijn telefoon in een mandje gooien zodat die eerste tijd na school in ieder geval niet door piepjes verstoord wordt.
7. Stel vragen. Dit lijkt een inkoppertje, maar het valt me op hoeveel mensen denken dat als zij maar beginnen te ratelen, de ander wel gaat praten. Eh, niet dus. Gewoon een duidelijke, gerichte, open vraag vanuit oprechte interesse.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons