"Het complexe en complete leven van een single"

Dominee is 'Mooi niet alleen'

in Mediatips

Dominee Rebecca Onderstal is predikant van de protestantse gemeente Cothen en Wijk bij Duurstede. Vorige week verscheen haar boek ‘Mooi niet alleen’. Een boek over het 'complexe en complete leven van een single’.

Vlak achter de protestantse kerk in het dorpje Cothen ligt de oude ambtswoning waar de predikant woont en werkt. Het co-ouderschap met haar ex-man is bepalend voor de invulling van haar week.
Rebecca: "Op maandag en dinsdag ben ik zonder de kinderen en ben ik dus volop aan het werk. Ook de avonden plan ik dan vol met vergaderingen en andere activiteiten in de gemeente. Dat is de verleiding als je alleen bent en thuis werkt. Mijn werk is leuk en er is altijd wel iets wat ik kan doen. Maar als op de woensdag en donderdag mijn drie kinderen thuis zijn, lukt het me veel beter om de verdeling tussen werk en ontspanning in de gaten te houden. Op die momenten ben ik vooral moeder en kunnen sommige werkdingen wachten”. 

Deze week verschijnt haar boek ‘Mooi niet alleen’. Een boek over  het 'complexe en complete leven van een single’.
Rebecca: “Mooi niet alleen is een heel persoonlijk verhaal van iemand die dagelijks probeert te geloven, met vallen en opstaan. Ik verbind in mijn boekje de oude bijbelverhalen met mijn eigen ervaringen. De bijbelverhalen inspireren me en werpen nieuw licht op mijn eigen ervaringen". 

Rebecca schrijft heel openhartig vanuit haar eigen beleving. Over zelfverwijten en zelfaanvaarding, schuld en vergeving. Ruim acht jaar geleden nam ze samen met haar man de zware beslissing om te scheiden.
Rebecca: "Kon ik wel predikant blijven? Maar de gemeente liet mij niet vallen. De scheiding is nooit reden geweest voor veroordeling. Ik ben nu single, maar heb wel drie kinderen, samen met hun vader. Zij maken mij uiteraard op een andere manier single dan iemand die geen kinderen heeft. De vanzelfsprekende, onverbreekbare verbondenheid met hen is er. Daar kan ik nu en in de toekomst op vertrouwen. Dat geeft natuurlijk ook zorgen en verantwoordelijkheid, maar de dankbaarheid overheerst voor die verbondenheid. 
Het feit dat ik een relatie achter de rug heb die is verbroken, maakt me wellicht minder onbevangen dan iemand die jonger is. Tegelijk geloof ik dat een 'rugzak' niet per se erg is. Je kunt veel leren van wat je meegemaakt hebt en wijzer worden. Dat is een groot voordeel als je op latere leeftijd een relatie krijgt; ik draag een rugzak met opgedane ervaringen met me mee!”

Het boek gaat over leven met gemis, en desondanks het leven omarmen. Het gaat over leven in verbondenheid met anderen, met liefde, ook als er geen partner op je pad komt.
Rebecca: “Als ik een ander kan inspireren om - ook als het leven niet perfect is - toch moed te vatten en niet bij de pakken neer te zitten, dan maakt me dat heel blij. En ik hoop ook dat het boek een beetje tegenwicht biedt tegen de 'oplossingsgerichtheid' van veel mensen die een single tegenkomen. Liefde vinden is geluk hebben... maar soms overkomt je dat gewoon niet. Dan helpt niet om te zeggen 'misschien verwacht je teveel', of 'sta je er wel echt voor open?' of 'waarom ga je niet daten?' Je best doen is geen garantie voor een leuke partner.”  

Zijn de verhalen in het boek alleen voor singles geschreven? Rebecca: “Je zou kunnen denken dat wie een partner heeft in ieder geval het hoofdstukje met levenskunst-tips voor singles kan overslaan. Maar is dat ook zo? Het kan iedereen overkomen dat je partner wegvalt. De liefde kan uitdoven, de dood kan ertussen komen of het leven kan je uit elkaar drijven. Wat hier beschreven wordt over het leven als single, kan ook goede raad inhouden aan degenen met een partner. Wees zuinig op de single in jezelf. Je kunt hem of haar nog nodig hebben. En ook in een relatie is het goed om dit ter harte te nemen: leef niet alleen met je partner, maar blijf verbonden met vrienden. Leef niet afhankelijk van een partner, maar zoek de kracht van je eigen benen. Elk mens kent momenten waarop hij zich alleen voelt, omdat de verbinding met anderen even is verbroken. Leren omgaan met eenzaamheid is voor iedereen belangrijk.”

Naast dominee in de protestantse kerk is Rebecca initiatiefnemer van ZIN in Wijk bij Duurstede. Een ontmoetingsplek voor het delen van inspiratie en gesprek over zinvol leven. Gericht op mensen die niet in een kerkbank aanschuiven maar wel zoekende zijn. Rebecca begon ooit met het dagelijks versturen van een e-mail met daarin een tekst waar mensen over konden nadenken. Dit is uitgegroeid tot een missionaire website en activiteiten waar mensen God kunnen vinden. Verder schrijft Rebecca voor Lazarus Magazine.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons