Een engel op bezoek

Hoe ziet een engel eruit?

in Christelijk Nieuws

Roelien Smit, wetenschappelijk medewerker Bijbelgebruik bij het NBG, schreef bij De Grote Bijbelquiz 2016 twee artikelen waarin zij bepaalde wetenswaardigheden belicht. In haar eerste artikel staan engelen centraal.

De meeste mensen denken bij een engel aan een bijzondere witte figuur met stralende kleren. Of juist aan een lief klein en mollig baby’tje met schattige vleugeltjes. Maar in de Bijbel komen juist een aantal prachtige verhalen voor van mensen die helemaal niet doorhebben als ze een engel op bezoek krijgen. Of zoals het in Hebreeën 13:2 staat: ‘Houd de onderlinge liefde in stand en houd de gastvrijheid in ere, want zo hebben sommigen zonder het te weten engelen ontvangen.’

Abraham
Een van de bekendste verhalen waarin iemand een engel ontmoet, is het verhaal over Abraham. In Genesis 18 staat dat Abraham in de woestijn bij Mamre drie vreemdelingen ontmoet. Hij haalt meteen water zodat ze hun voeten kunnen wassen, en laat brood bakken en een kalf braden. Hijzelf blijft als een goede oud-oosterse gastheer in de buurt staan om hen te helpen als ze nog meer willen.

In het volgende hoofdstuk blijken het drie engelen te zijn. Of misschien zelfs wel God samen met twee engelen. God loopt namelijk een stukje met Abraham op om hem te vertellen wat hij met Sodom en Gomorra van plan is te doen. De twee andere mannen kloppen bij Lot aan, die hen ook gastvrij ontvangt. Wat er daarna met Lot, zijn vrouw en de inwoners van de stad gebeurt, is bekend.

Gideon
Een tweede verhaal over iemand die een engel ontmoet zonder dat door te hebben, is het verhaal over Gideon. De Israëlieten worden onderdrukt door de Midjanieten, de Amalekieten en andere volken uit het oosten. Als ze God om hulp vragen, stelt hij Gideon aan als nieuwe rechter.

God roept Gideon via een engel die Gideon bezoekt als hij tarwe aan het dorsen is. De engel spreekt Gideon aan, en Gideon snelt naar huis om eten te halen voor zijn gast. Weer een gastvrije manier van doen dus. De engel eet echter niet, maar raakt het brood en vlees aan met de punt van zijn stok. Meteen komt er vuur uit de steen die het eten verbrandt. Op dat moment is de engel verdwenen. Gideon is bang dat hij zal sterven, omdat hij een engel van God gezien heeft (Rechters 6:11-24). Dat gebeurt echter niet, en Gideon wordt een sterke leider die de Israëlieten bevrijdt.

De vrouw van Manoach
Een aantal hoofdstukken verderop in het boek Rechters komen we een soortgelijk verhaal tegen. Hier ontmoet de vrouw van Manoach, de moeder van Simson, een engel. De engel vertelt haar dat ze zwanger zal worden. Ze gaat daarom naar haar man en zegt dat er een Godsman langsgekomen is: ‘Hij zag er bijzonder ontzagwekkend uit, het leek wel een engel van God’ (Rechters 13:6). Ze lijkt dus in eerste instantie wel door te hebben dat er iets bijzonders gebeurt. Toch herkent haar man de bezoeker niet als engel als die voor de tweede keer langskomt (Rechters 13:16). Ook Manoach en zijn vrouw halen een bokje die ze hun gast willen aanbieden. Maar ook dit keer wordt het bokje geofferd. En pas als gast in een vlam van het altaar naar de hemel opstijgt, heeft Manoach door met wie hij te maken heeft.

En ook hij is, net als Gideon, bang te sterven omdat hij God gezien heeft. Maar zijn vrouw stelt hem gerust: dat had God dan al lang gedaan. En inderdaad, ze sterven niet: Na negen maanden wordt Simson geboren die rechter zal worden van het volk van Israël.

Zo zijn deze drie verhalen voorbeelden van gastvrije mensen. In eerste instantie hadden ze het niet door dat ze een engel ontvingen, maar toch zetten ze hun deur wagenwijd open voor deze bijzondere gast. En zo hebben ook zij de onderlinge liefde in stand gehouden waar Hebreeën 13 over schrijft.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons