De Nederlandse christen

Blog van Annemarie van Heijningen

Heer, ik bid U voor de Nederlandse christen. ‘Oordeel niet,’ is zijn devies. Een woord dat nog vaag is blijven hangen in zijn verlicht-verstandig brein. Dus is hij oordeelloos op drift geslagen. Geworteld in een wereld die hem roemt. Men noemt hem hedendaags, ruimdenkend, eigentijds. Schrander als geen ander bestijgt hij zijn ivoren toren. Om te oordelen hen die oordelen.

Heer, ik bid U voor de Nederlandse christen. Het oude, waarop hij zijn zinnen heeft gezet, gaat met donderend geraas voorbij. God, wordt het alles nieuw? Hij maakt het niet meer mee. Versteend, verstijfd, verstard zet hij de redeloze hakken in het zand. Stramien is zijn houvast. Zonder structuren en systemen staat hij met pijnlijk lege handen. 

Heer, ik bid u voor de Nederlandse christen. Hij praat en blaat, hij blogt en vlogt: de mensheid staat te springen om zijn mening. Hij leidt zijn kudde ferm door digitale weiden, vertroost de domme schapen met zijn visies en opinies. Het forum is zijn podium, zijn zalig-zoete opium. Straks zal hij exploderen: tot stikkens toe gevuld met zelfgebakken lucht. 

Heer, ik bid U voor de Nederlandse christen. Hij kijkt naar links, naar rechts en weet het niet. In opperste verwarring doet hij er het zwijgen toe. Hij gaat gewoon maar stilletjes zijn gang. Zijn huis, zijn tuin, zijn nieuwe baan schenken voor zolang het duurt verzadiging van vreugde. 

Heer, ik bid: breng ons opnieuw tot leven. Herstel de scheuren van ons hart. Les de dorst van onze ziel. Vergeef genadig ons getob, ons ellendig beter weten. Verrijk ons leven met een kinderlijk verlangen. En plant deze bede in de bodem van ons hart: Eleison. Eleison. Kyrie Eleison. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons