Boko Haram laat ontvoerde meisjes vrij

Uitwisseling met Boko Haram-strijders

in Christelijk Nieuws

Van de 218 ontvoerde schoolmeisjes uit Chibok (Nigeria) zijn er 21 vrijgelaten door Boko Haram. Dat maakte het International Christian Concern bekend. De meisjes werden uitgewisseld met vier strijders van Boko Haram die gevangen zaten.

De ontvoeringen vonden meer dan twee jaar geleden plaats. Nu heeft de Nigeriaanse overheid, samen met het Internationale Comité van het Rode Kruis en de Zwitserse overheid onderhandeld over de vrijlating van minstens 21 meisjes. Naar verluid zijn de meisjes uitgeleverd aan de Nigeriaanse overheid in ruil voor vier Boko Haram-strijders. Een correspondent van het ICC sprak met Zanah Lawan, secretaris van het forum van ouders. Zij bevestigde de berichten.

Gevangen
In april van 2014 ontvoerde Boko Haram 276 tienermeiden van een kostschool in Chibok, een dorp in Nigeria. Binnen een paar dagen wisten 57 meiden te ontsnappen. Tot afgelopen mei bleven de andere 218 gevangen zitten. Op 17 mei konden Nigeriaanse burgerwachten één meisje redden. Het is nu voor het eerst dat Boko Haram zelf een groep van 21 meiden vrijlaat. Er zitten nog steeds bijna 200 meisjes gevangen. 

Boko Haram is opgericht in 2002 en voert sinds 2009 een gewapende strijd voor een islamitische staat in het noorden en oosten van Nigeria. Alleen al het afgelopen half jaar heeft de groepering vermoedelijk ruim tweeduizend mensen vermoord. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons