Boek ‘Spoken’ van Adrian Plass wordt verfilmd

Verwachte release: zomer 2017

in Mediatips

“Waarschijnlijk is het een unicum dat een Nederlands filmbedrijf betrokken is bij de productie van een Engelstalige christelijke film,” zegt Paul van der Niet van NEEMA Media over een groot project: de verfilming van het boek ‘Spoken’ van de bekende Britse auteur Adrian Plass (1948). Deze speelfilm, waarvan Paul de producer is, zal in 2017 uitkomen.

De film – gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2003 – draait om een populaire christelijke spreker en auteur. Deze David kan maar niet loskomen van de dood van zijn geliefde vrouw Jessica, vertelt Paul. “Hij meent haar overal te zien lopen en bewaart alles wat hem aan haar herinnert. De troostende woorden die hij vroeger tegenover rouwenden sprak, voelen opeens goedkoop nu hij zelf met verlies wordt geconfronteerd. David blijft hangen in zijn verdriet, en in het verleden.”

‘Het is in feite een liefdes- verhaal’

Ontroerende slotscène
“Maar dan wordt hij uitgenodigd voor de reünie van leden van een vroegere jeugdgroep uit de kerk,” vervolgt Paul. ”Daar heeft hij totaal geen zin in. Als hij – tot zijn grote verrassing – hoort dat Jessica nog een brief voor hem heeft geschreven, die hij alleen mag lezen als hij deze uitnodiging aanneemt, gaat hij alsnog overstag. Twintig jaar na dato ontmoeten de vroegere vrienden elkaar weer, en blijkt David gaandeweg niet de enige te zijn die met ‘spoken’ uit het verleden worstelt. Als hij uiteindelijk Jessica’s brief leest, levert dat een heel ontroerende, breekbare slotscène op.”

Is rouwverwerking het belangrijkste thema van de film?
Paul: “Loslaten is het hoofdthema, zou ik zeggen. Het is in feite een liefdesverhaal, alleen niet in de zin van: ze hervinden elkaar. Loslaten om door te kunnen gaan.”

‘Adrian Plass heeft een bijrol als barkeeper in een lokale pub’

We kennen Plass vooral van zijn boeken ‘Het Bezoek’ en ‘Het geheime dagboek van Adrian Plass’. Kan hij zelf ook een beetje acteren?
“Zeker! Hij was op de set tijdens de opnames in Engeland, en had een bijrolletje als barkeeper in een lokale pub. Dat ging hem prima af, hij deed het heel ontspannen.”

Jouw 18-jarige dochter was ook op de set?
“Ja, ze was werkzaam op de set. David meent overal Jessica te zien, en in één geval zie je hem rondlopen in een park, en dan denkt hij dat mijn dochter Jessica is. Dus ze heeft een heel bescheiden rolletje in de film. ‘Spoken’ is trouwens opgenomen in en rond Peak District, een prachtig gebied in Engeland.”

De zomer van 2017
Paul verwacht dat de film net voor óf net na de zomer van 2017 zal uitkomen. Alle opnames zijn inmiddels afgerond. “Het hangt ook een beetje af van hoe snel de distributie rond is in Amerika, de belangrijkste markt voor dit soort films. We willen deze speelfilm zo breed mogelijk in de markt zetten. Dus zeker ook in Engeland, omdat Adrian Plass daar nog bekender is dan bij ons. Vanuit NEEMA Media zullen we daar sowieso een grote rol in spelen. Het is trouwens volgens mij de eerste keer dat een Nederlandse organisatie als productiebedrijf betrokken is bij een Engelstalige christelijke film – dus waarschijnlijk hebben het we hier zelfs over een unicum.”

Tekst: Gert-Jan Schaap
Beeld: Paul van der Niet/Neema

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons