Blijdschap om bevrijding van Qaraqosh

Problemen zijn nog lang niet opgelost

in Christelijk Nieuws

Richard Groenenboom, medewerker van stichting de Ondergrondse Kerk, maakte een groot feest mee in de omgeving van Mosul. De bevrijding van het christelijke dorp Qaraqosh werd door 2000 mensen uitbundig gevierd in Erbil.

Op dinsdag 18 oktober vierde een groep van ongeveer 2000 christenen dat Karakosh uit handen van IS is bevrijd. Ook werd er door de feestende groep een moment van stilte in acht genomen om mensen te gedenken die in de afgelopen tijd zijn omgekomen en om stil te staan bij vluchtelingen. De blijdschap na de bevrijding is groot: de bewoners van deze plaats hebben twee jaar op de bevrijding gewacht. Deze is uiteindelijk toch gekomen. Richard Groenenboom was bij het feest aanwezig en deed hier onder andere in het radioprogramma Dit is de Dag verslag van.

Terug naar huis
Uiteindelijk willen de mensen naar hun oorspronkelijke woonplaats teruggaan. Zij hebben alleen nog geen idee wanneer dat zal gebeuren. Een inwoner uit Qaraqosh vertelde Richard te vermoeden dat dit juli volgend jaar zal zijn. Hij gaf aan eerst zelf terug te willen keren om te zien hoe de situatie erbij ligt en om na te gaan of zijn huis er nog wel staat. Wanneer dat kan, wil hij zijn gezin een jaar later laten terugkeren.

Aanhoudende onzekerheid
Een bisschop uit Mosul gaat er vanuit dat de onzekerheid nog wel zal aanhouden: ‘Isis is straks weg. Eerder hadden we Al Qaida en straks komt er wel weer een andere club.’ Zeker voor christenen en andere minderheden in de regio zal de situatie nog wel moeilijk blijven. De feestvierende mensen weten dat het geen koek en ei is: de situatie nog lang niet opgelost. Dinsdag was het even niet het moment om daarbij stil te staan.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons