Artiestencollectief speelt muziek Larry Norman

Pionier christelijke rockmuziek in 3 video's

in Mediatips

Op zaterdag 15 oktober speelt een internationaal artiestencollectief liedjes uit het repertoire van Larry Norman. De Basiliek in Veenendaal is het decor voor de avond die in het teken staat van de muziek en het leven van de christelijke rocklegende.

Larry Norman wordt wel de vader van de christelijke rockmuziek genoemd. Met zijn lange haar, stevige muziek en teksten over drugs, politiek en God maakte hij een hoop vrienden, maar ook een hoop vijanden in de christelijke wereld. Hoewel Norman - zeker later in zijn carrière - niet onomstreden was, is zijn invloed op christelijke muziek groot geweest. Shawn McSpadden, manager van Third Day en Switchfoot, zegt zelfs: “Zonder Larry Norman was er geen christelijke popmuziek geweest.” Ook in de seculiere muziekwereld was Norman geen onbekende. Zo waren Van Morrison en U2 grote fans van zijn muziek.

Norman in Nederland
Norman tourde over de hele wereld. Hij zong voor 180.000 mensen op het San Francisco Pop Festival, Hij trad twee keer op in het Witte Huis en zeven keer in het 80.000 stoelen tellende olympisch stadion in Moskou. In de jaren 80 en 90 trad Norman ook regelmatig in Nederland op. Wij doken de archieven in en vonden drie prachtige fragmenten. Een korte introductie voor wie niet bekend is met Larry Norman, een nostalgisch weerzien voor liefhebbers:

1989 - Flevo Totaal Festival - Biddinghuizen
Why Should the Devil Have All the Good Music - Verschillende Amerikaanse predikanten uitten kritiek op christenen die rock 'n roll luisteren of spelen. Ze vonden het duivelse muziek. Als reactie hierop schreef Larry Norman Why Should the Devil Have All the Good Music, zonder twijfel zijn bekendste nummer. Norman speelde meerdere malen op het Flevo Festival. Dit concert werd uitgezonden door de NCRV.

1990 - Late Nite Concert - Hattem
I Don't Believe in Miracles - Tijdens dit concert in Hattem verteld Norman over drugsgebruikers die hij in Amsterdam ontmoette en uitnodigde voor zijn concert. Daarna zingt hij het nummer I Don't Believe in Miracles voor iedereen die ooit verslaafd is geweest. Het concert werd uitgezonden door de EO en verscheen later ook als livealbum.

1993 - Ziekenhuis Nij Smellinghe - Drachten
I Wish We'd All Been Ready - Na een optreden in Drachten wordt Norman met ernstige hartklachten opgenomen in ziekenhuis Nij Smellinghe. EO-presentator Menno Helmus zoekt hem op voor een interview. Het fragment eindigt met een prachtige uitvoering van I Wish We'd All Been Ready vanuit Norman’s ziekenhuisbed. In 2008 overlijdt Norman op zestigjarige leeftijd aan hartfalen.

Zaterdag 15 oktober speelt een internationaal artiestencollectief, waaronder Larry's broer Charles Norman, Ralph van Manen en Hanne de Vries, muziek van Larry Norman. De avond begint om 20.00 uur in De Basiliek in Veenendaal.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons