Archeologen vinden toilet uit tijd Hizkia

Opgravingen rond stadspoort Lachis

in Geloven

Archeologen vonden bij opgravingen rond Lachis, een stad in Israël, een heiligdom voor de afgod Baäl waar een toilet in was geplaatst. In die tijd was dat een gebruikelijke manier om een plek te ontheiligen.

In het Tel Lachish National Park hebben archeologen een ongewone ontdekking gedaan. Tijdens de opgravingen rond de poort van Lachis hebben ze een ruimte gevonden die ooit als heiligdom voor Baäl diende. In de ruimte stonden altaren, waarvan de hoornen afgebroken waren. In een hoek van deze ruimte was een toilet geplaatst. Volgens Sa’ar Ganor, van de Israel Antiquities Authority, is dit bewijs voor wat er in 2 Koningen 18:4 staat over koning Hizkia. Hij laat daar de offerplaatsen verwijderen, de opgerichte beelden afbreken en de Asjerapalen omver halen.

Ontheiligd
Er wordt in dat Bijbelgedeelte geen melding gemaakt van het plaatsen van een toilet. Maar het gebeurde vaker in die tijd dat een heiligdom voor een afgod op deze manier werd ontheiligd. Zo wordt in 2 Koningen 10:27 gesproken over een tempel van Baäl die afgebroken en ontheiligd werd door koning Jehu. Door de archeologische ontdekking in Tel Lachish kan deze gewoonte voor het eerst worden aangetoond. In de poort zijn ook andere verwijzingen naar de tijd van Hizkia gevonden.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons