6 kijkers stellen hun vragen aan Tijs

Volgende week begint een nieuw seizoen van De Tafel van Tijs

in Mediatips

Aan de vooravond van het tweede seizoen van ‘De Tafel van Tijs’, gaf Visie zes kijkers van het opinieprogramma de unieke kans zelf eens aan te schuiven aan de tafel van presentator Tijs van den Brink. Normaal is Tijs de interviewer, maar dit keer zijn de rollen omgedraaid en wórdt hij geïnterviewd.

Om te vieren dat dinsdagavond het tweede seizoen van De Tafel van Tijs begint, vroegen we via Facebook en Twitter: ‘Welke vraag zou jij Tijs willen stellen?’ Uit alle reacties kozen we zes winnaars – gelovig en niet-gelovig – die op een mooie herfstdag de kans kregen presentator Tijs van den Brink te interviewen tijdens een persoonlijk, ongedwongen tafelgesprek. 

Peter van Dijk, Leiden, kunsthistoricus en theatervrijwilliger: 
“Ik ben geen christen en bij ‘De Tafel van Tijs’ vind ik de antwoorden, zeker van de panelleden, vaak voorspelbaar. Hoe zou jij mij willen overtuigen toch te gaan kijken?”

Tijs: “Laat ik eerst zeggen dat we de taak hebben gekregen voorspelbaar te zijn. Dat klinkt een beetje raar, maar vanuit de zender is ons gevraagd een herkenbaar, christelijk programma te maken dat past bij NPO 2. Waarom het goed zou kunnen zijn om te kijken, is omdat ik denk dat we elkaar moeten kennen als we in de samenleving met elkaar in verbinding willen staan. Als ik nooit naar moslims luister en alleen mijn eigen visie wil horen, komen we niet met elkaar in gesprek en raken we nooit zodanig verbonden dat we goed kunnen samenleven. In het nieuwe seizoen hebben we trouwens een grotere tafel, waardoor er ruimte is voor twee hoofdgasten in plaats van één. Het voordeel hiervan is dat we vaker verschillende meningen kunnen laten horen.”

Job Burger, Harderwijk, bestuurder bij een hulpverleningsorganisatie: 
“Voel je als bekende christen een druk om vooral niets verkeerd te doen of te zeggen?”

Tijs: “Dat valt wel mee. Het verwachtingspatroon van de EO komt grotendeels overeen met wat anderen van mij verwachten en wat ik zelf wil. Op het moment dat christenen zich afvragen waar ik mee bezig ben, vermoed ik dat ik dat zelf ook denk. Ik voel me prettig bij de EO en vind het leuk om onze leden te mogen vertegenwoordigen. Het zou raar zijn als mijn levensstijl daar haaks op staat.”

Mineke Daniels, Stadskanaal, winkelmedewerker en oppasoma: 
“Je presenteert ook Adieu God?. Heb je zelf ooit een moment gehad waarop je dacht: adieu God?”

Tijs: “Ik heb niet op het punt gestaan om te stoppen, maar ik vind geloven ook niet simpel. Volgens mij is stoppen met geloven makkelijker dan volhouden. Het is een sterk verhaal, in de diverse betekenissen van het woord. Dat maakt het soms lastig. En toch, ondanks alle verhalen die ik hoor in Adieu God?, geloof ik dat God bestaat en wil ik met Hem leven. Hoe ingewikkeld dat ook is. Wat dat betreft zeg ik eerder ‘en tóch geloof ik’ dan ‘natuurlijk geloof ik’…”

Chamiyah de Booij, Deventer, student: 
“Als het op geloof aankomt, zeg je: en toch geloof ik. Daar kan ik als niet-christen met mijn hoofd niet bij. Argumenten wijzen volgens mij de andere kant op. Hoe verenig je geloof met de waardering van waarheid?”

Tijs: “Als het echt niet waar zou zijn, zou ik niet geloven. Ik ga mezelf niet voor de gek houden. Weet je, er zijn best veel dingen die ik niet snap. En ik heb ook een tijd gehad dat de berg met vragen zo groot was, dat ik dacht: ik draai om. Tot ik de overtuiging kreeg dat achter die berg iets moois te vinden is. Ik geef toe dat die overtuiging subjectief is. Ik kan die vragen nog steeds niet beantwoorden, maar dat wil niet zeggen dat God niet bestaat. Persoonlijk heb ik een paar dingen in mijn leven meegemaakt waarvan ik dacht: dit komt van Boven. Dat zijn persoonlijke ervaringen, dus daar bewijs ik niets mee. Maar ik waag het erop.”

Marja Dijkstra, Drachten, muzikant en oma: 
“Je hebt soms te maken met mensen die erg ongenuanceerd hun mening verkondigen. Krijg je dan niet de neiging ze terecht te wijzen?”

Tijs: “Soms wel. Voor Adieu God? interviewde ik bioloog Midas Dekkers. Hij sprak zó naar over zijn gehandicapte zusjes, dat ik dacht: dit kun je niet maken. Dat heb ik toen ook gezegd. Soms helpt het een gesprek verder als je je eigen mening op tafel legt, maar het kan snel een welles-nietesdiscussie worden. Ik probeer daar gedoseerd mee om te gaan.”

Monica Koers, Emmeloord, werkt met verstandelijk beperkten en bij Tot Heil des Volks: 
“Ben je alweer aan het fietsen? En wat vond je ervan dat je val zo groot in het nieuws was?”

Tijs: “Zeker! Mijn conditie was aardig goed, dus na mijn val was ik vrij snel weer fit. Omdat we niet wisten wat de oorzaak van het ongeluk was, ben ik vrij uitgebreid onderzocht. Later bleek ik een paaltje te hebben geraakt en mocht ik van de dokter gewoon weer fietsen. Dat er op de dag van de val een foto online stond voordat ik mijn familie had kunnen inlichten, was natuurlijk rot. Maar de positieve kant was dat ik de dagen daarop bedolven werd onder bloemen, kaarten en berichten. Dat was anders nooit gebeurd.”

De eerstvolgende aflevering van De Tafel van Tijs wordt uitgezonden op dinsdagavond 1 november om 21.20 uur, NPO 2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons