"Zodra ik God wil vastpakken, blijkt Hij ongrijpbaar"

Matthijs Buwalda schreef met Stef Bos een liedje

in Mediatips

Samen met Stef Bos schreef Matthijn Buwalda het titellied van zijn nieuwe album, 'Lichtjes in de mist'. Op het nummer gaan de twee in gesprek over God. “We zijn er zonder bekeringsdrang in gestapt.”

Zou Stef Bos niet bij jouw stijl passen, vroeg een muzikale vriend aan Matthijn Buwalda (33), toen hij bezig was met zijn nieuwe album. Die opmerking maakte wat los bij Matthijn. “Ik vind de muziek van Stef Bos te gek. Die man heeft zo veel betekend voor de muziek in Nederland.” De poging contact te maken had succes, het klikte tussen de twee muzikanten en Stef Bos zag wel wat in het idee om mee te schrijven aan een liedje. 

Handje  
Het thema ‘lichtjes in de mist’ speelde al langer in het hoofd van Matthijn. Het ontstond tijdens een dagje op de hei met zijn gezin, waar de mist langzaam kwam opzetten. “Eerst verdwenen de fietsen, toen het struikje dat naast ons stond. Mijn jongste zoon begreep daar natuurlijk niets van; toen de mist dichtbij kwam, probeerde hij die vast te pakken en keek naar zijn lege handje. Daarin herkende ik mijn beeld van God: Hij omgeeft mij helemaal, net als de mist, maar zodra ik Hem probeer vast te pakken, blijkt Hij ongrijpbaar.” 

De lichtjes ziet Matthijn als symbool voor kleine signalen van God; bakens die je leiden. “We doen heel wat met ons geloof – we zingen en bidden – maar ten diepste snappen we heel weinig van God. Gelukkig komen we lichtjes tegen. Ik geloof dat we altijd net genoeg licht krijgen om naar huis te kunnen lopen. Maar het blijft een tocht door de mist, geen rit over een goedverlichte snelweg.” 

Eigen clubje 
Met dit thema gingen Stef en Matthijn aan het schrijven. “Samen rond een leeg A4’tje. Al hadden we allebei vooraf iets opgeschreven. Dat gooi je bijna allemaal weg. Dan schrijf je iets nieuws en schaaf je dat bij. Een liedje schrijven is een reis, of je het nu alleen doet of samen. Ik heb nog nooit een liedje in één dag geschreven.” Matthijn is enthousiast over de samenwerking. “Juist omdat we uit verschillende richtingen komen. Dat is heel wat ingewikkelder dan een liedje schrijven met mensen uit je eigen clubje. Omdat we de verbinding zochten, ontdekten we dat er heel veel is wat we gemeen hebben. We vinden niet precies hetzelfde, zijn het niet overal over eens, maar we kunnen wel samen oplopen. We zijn er zonder bekeringsdrang in gestapt.” 

Jullie gebruiken best ongebruikelijke, spannende beelden voor God. Hoe zijn de reacties?

Heel positief. Ik had best wat negatieve reacties verwacht, maar mensen zeggen vooral blij te zijn dat het geen dichtgespijkerd verhaal vol christelijk jargon is. Iemand zei: ‘Je hebt mij woorden gegeven voor wat ik geloof.’ Dat is misschien wel het grootste compliment dat ik ooit heb gekregen.” 

Bron: EO Visie

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons