Werkloos, maar niet waardeloos!

Je bent méér dan je werk…

Ook wanneer je werkloos bent, ben je waardevol en heb je mogelijkheden. Om dit te zien, moet je op een andere manier naar werk kijken. Carianne Ros maakt duidelijk hoe dat kan.

Al in het paradijs gaf God Adam en Eva werk: ‘God, de HEER, bracht de mens dus in de tuin van Eden, om die te bewerken en erover te waken’ (Genesis 2:15). Mensen hebben het nodig om te werken, om met dingen bezig te zijn die voldoening, om hun passie te ontdekken en hun talenten te kunnen ontwikkelen waarmee ze de wereld om hen heen (een beetje) mooier kunnen maken. Maar wat nou als je werkloos bent?

1. Jij bent belangrijk

Een van de grootste misvattingen van deze tijd is dat veel mensen denken dat werk alleen waardevol is wanneer ervoor betaald wordt. Er wordt vaak status en eer verleend aan het salarisstrookje, aan de drukte die werk met zich meebrengt of aan de voldoening die het geeft. Het gevaar hiervan is dat mensen er ook gemakkelijk hun identiteit aan kunnen verbinden.

Maar het goede nieuws is: jij bent niet waardevol omdat je wel of niet werkt, jij bent belangrijk omdat je Gods geliefde kind bent. Als je op de bank zit (of in een ziekenhuisbed ligt) en alleen maar ademhaalt, dan ben je net zoveel waard in Gods ogen als iemand die net een miljoenendeal heeft afgesloten. En ja, het is niet de bedoeling dat je maar op die bank blijft zitten als je ook op kunt staan om iets te doen. God vindt het fijn wanneer we onze talenten ontwikkelen en inzetten voor de wereld. Dat hangt niet af van een salaris.

Op welke manier kun jij, ondanks en misschien wel juist dóór het feit dat je geen betaald werk hebt, jezelf nuttig maken en anderen dienen?

2. Al het werk is belangrijk

De eerste vraag die op een borrel of verjaardag regelmatig gesteld wordt, is: ‘Wat voor werk doe je?’ En dan wordt er eigenlijk altijd betaald werk bedoeld. Dat kan een pijnlijke vraag zijn, als je voor de zoveelste keer moet vertellen dat je (op dit moment of al langere tijd) geen werk hebt.

Maar het goede nieuws is: vanuit Gods perspectief is alles wat we (in liefde!) doen werk. Maak je niet druk of het genoeg ‘status’ of ‘eer’ geeft, want er is geen werk te gering of we kunnen het tot eer en glorie van onze heilige God doen. God geniet ervan wanneer we zorg dragen voor het kleine en grote wat Hij ons gegeven heeft. Dus: ‘Denk aan hem bij alles wat je doet, dan baant hij voor jou de weg’ (Spreuken 3:6).

Welk ‘gering’ werk zou jij kunnen doen, terwijl je je er heel bewust op richt dat je dit voor God doet, om Hem te eren?

3. Wees creatief

Geen werk hebben, werkt voor veel mensen verlammend. Het continu moeten zoeken naar werk en het daarbij behorende inkomen om alle lasten te kunnen betalen is vermoeiend, moedeloos makend en vervelend. Natuurlijk mag je best even zelfmedelijden hebben (als je net ontslagen bent of als je al een tijd solliciteert, maar niet aangenomen wordt), maar vervolgens is het belangrijk om op te staan en aan de slag te gaan. Je bent niet dood, je bent alleen werkloos. Dus: leg de verlangens van je hart bij God neer en doe wat je hand vindt om te doen.

Want het goede nieuws is: werkloosheid maakt ook heel creatief. Want als je geen geld hebt, maar wel tijd, kun je ineens heel andere dingen doen en ontdek je ook vaak ongekende mogelijkheden die je eerst niet zag. Geld tekort? Een wandeling maken met een vriend(in) en samen de zonsondergang bekijken is gratis vermaak. Misschien ben je wel veel handiger dan je dacht als er klussen in huis gedaan moeten worden. En als je toch je verjaardag wilt vieren, maar je hebt geen geld om lekkere dingen te kopen: vraag voor je verjaardag of iedereen in plaats van een cadeau iets lekker meeneemt…

Op welke manieren zou jij creatief om kunnen gaan met de tijd die je hebt?

Tekst: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons