Waarom haat IS christenen?

“We hebben een moderne Paulus nodig”

in Christelijk Nieuws

Alain Verheij ging op zoek naar de reden van de IS-haat tegen het christelijke Westen. Hij ontdekte dat hun grootste bezwaar de onduidelijkheid is achter de christelijke theologie en het postmodernisme.

Alain Verheij vroeg zich af waar de diepe haat van de Islamitische Staat tegen 'het christelijke Westen' vandaan komt. Hij spitte tientallen pagina’s van het IS-magazine door, op zoek naar een antwoord. Dit magazine 'Dabiq' is voor iedereen online te vinden en te lezen. In de meest recente uitgave ontdekte Verheij een artikel met 6 redenen waarom IS ons, het christelijke Westen, haat.

Redenen
Reden 5 en 6 in het lijstje zijn de Irak-oorlog en de drones van Obama. De top 4 van redenen zijn allemaal religieus van aard. Reden nummer 4 voor het jihadistische geweld: de westerse wereld bespot en beledigt de islam, verbrandt korans en leeft niet volgens de sharia.
Reden 3 is het westerse atheïsme, en nummer 2 is onze liberale houding tegenover homo’s, drugs, alcohol en gokken. De belangrijkste reden is - opmerkelijk genoeg - de christelijke opvatting dat God een zoon heeft. Verheij trekt uit deze opsomming de conclusie dat IS de hele westerse wereld “op een grote christelijke, atheïstische en liberale hoop gooit.” 

Onduidelijkheid
Uit andere artikelen en getuigenissen in 'Dabiq' maakt Verheij op dat IS niets heeft met een veranderende god, of met onduidelijkheid. Hij zegt hierover: “Het idee dat het einde van de tijden is aangebroken, maar dat uiteindelijk de messias (of de kalief) zal overwinnen, is wat alle jihadi’s verenigt. Ze voelen zich in een hoek gedreven en krijgen een afkeer van alles wat postmodern is. Een afkeer van alle tinten grijs die hun zwart-witte Waarheid bedreigen. Ze kunnen niet tegen een God die spijt krijgt en regelmatig terug komt op dreigementen of een Paulus die 'voor de Joden een Jood is en de Grieken een Griek'. De trigger voor de IS-haat die onder het christendom en het postmodernisme ligt, is onduidelijkheid. Het idee dat waarheid relatief is, dat normen en waarden verschuiven en dat God beweeglijk is.”

Paulus
Aan het eind van zijn artikel geeft Verheij aan wat volgens hem de sleutel is tegen het dreigende radicalisme van de 21e eeuw. Volgens hem moeten we bij Paulus zijn, en hebben we een 21ste-eeuwse Paulus nodig. “Paulus maakt juist een avontuur van de grijze zone die na de zwart-witte Eeuwige Wet kwam. In één van zijn brieven zegt hij: ‘Wanneer u door de Geest geleid wordt, bent u niet onderworpen aan de wet’. Daar constateert Paulus dat moraal en waarheid niet statisch zijn vastgelegd. Dat er geestkracht nodig is. Paulus verklaart de (zwart-witte) Wet tot lafheid en het leven daarna juist tot goddelijke moed.”   

Bron: Reporters Online

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons