Volkskrant: Meer aandacht voor christenvervolging

“Dat is geen vervolging, dat is gewoon ruzie”

in Christelijk Nieuws

Volkskrantcolumnist Elma Drayer vraagt zich af waarom het onderwerp christenvervolging steevast onder het tapijt wordt geveegd. Zelfs door christelijke organisaties.

Het is niet nieuw dat christenen in grote delen van de wereld hun geloof niet vrij kunnen belijden en beleven. De laatste jaren verslechtert de situatie drastisch. Open Doors maakte begin 2016 bekend dat in 2014 vierduizend christen zijn omgebracht, in 2015 kwamen er daar nog eens drieduizend bovenop. Dan gaat het nog niet eens over de honderdduizenden die moeten vluchten. Of de vele kerken die doelwit zijn van vernieling.

Ruzie
Het valt columniste Elma Drayer op dat dit probleem totaal niet leeft in de politiek, de pers en de publieke opinie. Als het al ter sprake komt, is het bij monde van het Reformatorisch Dagblad, het Nederlands Dagblad, de EO of één van de kleine christelijke partijen. “En dat was voor andere media genoeg reden om het terzijde te schuiven. Steile christenen hoef je namelijk niet serieus te nemen, zelfs niet als ze volledig gelijk hebben.” Maar ook christelijke organisaties steken hun kop in het zand. Een voormalige chef buitenland van Kerk in Actie, een organisatie binnen de PKN, zei ooit tegen Drayer: “Wij vermijden het beeld dat het wereldwijd zo verkeerd gaat met christenen. Weet je wel dat Indonesische christenen behoorlijk kunnen provoceren? Dat noemen wij geen vervolging, dat noemen wij ruzie met elkaar.”

Onnodig
Willekeurig welk ander volk onderdrukt wordt, het kan altijd op meer solidariteit rekenen dan vervolgde christenen. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International was er als de kippen bij om het dreigende boerkaverbod voor moslima’s te veroordelen. Dezelfde aandacht voor maatregelen die christenen treffen? Nergens te bekennen. PvdA-minister Bert Koenders liet weten het onnodig te vinden zich expliciet in te zetten voor vervolgde christenen. Toen er Kamervragen werden gesteld door SGP en ChristenUnie sloot de PVV zich bij hen aan en werd het thema er niet salonfähiger op. Drayer: “Het verre lijden der Palestijnen deed menig prominent alhier in woede ontsteken. Ooit gehoord van een prominent die zich even fier inzette voor het verre lijden van de christenen?” Het lijkt er op dat onderdrukking en vervolging alleen serieus worden genomen als het niet over christenen gaat.

Troost
Nu in het Midden-Oosten, bakermat van het christendom, het aantal christenen “sneller slinkt dan de ijskap”, gaat de aandacht voorzichtig de goede kant op. Echt van harte wil het overigens nog niet gaan. Het van oorsprong christelijke dagblad Trouw schreef deze week over christenvervolging, maar wist het goed te relativeren. “Christenen hebben het weliswaar niet fijn onder de terreur van IS, maar de yezidi’s en sjiieten zijn pas echt beklagenswaardig.” Wat Drayer daarop te zeggen heeft? “Het zal de christenen vast een hele troost zijn.”

Hopelijk zorgt deze aandacht van de Volkskrant dat ook christenvervolging een plaats in het publieke debat krijgt. Elma Drayer is blij dat de PKN ondertussen het licht heeft  gezien en vanaf morgen actie gaat voeren voor verdrukte christenen in het Midden-Oosten. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons