Veel 'God' in films op festival Venetië

Films op zoek naar de zin van het bestaan

in Mediatips

Begin september werd het jaarlijkse filmfestival in Venetië weer gehouden. Een van de opvallende trends in de films die werden gepresenteerd was de aanwezigheid van God.

Afgelopen zaterdag was de laatste dag van het festival. Dat was voor het NRC een startsein om terug te kijken op de voorgaande dagen en trends te spotten in de films. Vier opvallende trends werden genoemd: drama, zwart-wit, oorlog en God.

Zo liet de christelijke Terrence Malick een documentaire zien over het ontstaan van leven op aarde, Voyage of Time: Life’s Journey. De beelden roepen bijna een kinderlijke verwondering op. Hij begint bij de sterren en planeten en gaat dan via het ontstaan van zaadcellen, uitzonderlijke vissen in de oceaan en dinosaurussen naar de eerste mensen op aarde. 

Godsdienstwaanzin
In Brimstone, een film van Martin Koolhoven, wordt een donker beeld van godsdienstwaanzin getoond. Guy Pearce is daar te zien in de rol van psychotische predikant. Christopher Murray presenteerde zijn debuutfilm El Cristo Ciego (De blinde Christus), waarin een wat genuanceerder beeld wordt gegeven van de straatarme inwoners uit het noorden van Chili. Deze film gaat over een jongeman die blootsvoets door het land trekt en gelooft dat hij wonderen kan verrichten.

Thema
Zo op een rijtje gezet lijkt het alsof er weer meer ruimte is voor God in de 'seculiere' media, maar "God en religie zijn thema's die eigenlijk altijd al meedoen in de filmwereld, alleen de ene keer wat explicieter dan de andere en het ene jaar wat meer dan het andere," aldus filmjournalist Rick de Gier. "Elke kunstvorm wordt gebruikt om grote onderwerpen te behandelen, en dus ook film. Dat is niet per se nieuw. Als op een festival meerdere films op rij langs komen, kan het hoogstens wat meer opvallen dat dit thema ook speelt." 

Prestigieus
Het filmfestival in Venetië is het oudste filmfestival ter wereld. De eerste editie vond plaats in 1932 en sindsdien groeide het uit tot één van de meest prestigieuze filmfestivals. Het staat samen met het Cannes Film Festival en het Berlin International Film Festival bekend als de ‘Grote Drie’. Het belangrijkste moment is de uitreiking van de Gouden Leeuw voor de beste film.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons