'Van een duurzame relatie word je gezonder'

Onderzoek naar positieve kant

in Geloven

Er zijn genoeg onderzoeken gedaan naar waarom mensen uit elkaar gaan en naar wat slecht gaat in relaties. Maar de positieve kanten van een duurzame relatie worden niet vaak belicht.

Psycholoog Esther Kluwer gaat zich vanaf 1 oktober aan de Radboud Universiteit in Nijmegen buigen over de vraag hoe relaties kunnen worden gered als er problemen zijn ontstaan. Zij is woensdag benoemd als 'bijzonder hoogleraar duurzame relaties en welzijn'. 

Esther sprak in 'Dit is de Dag' met Tijs van den Brink over haar onderzoek. Esther: 'Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar wat er mis gaat in een relatie. Of naar wat ervoor zorgt dat mensen uit elkaar gaan. Ik wil nu juist onderzoek doen naar de positieve kant. Wat maakt relaties duurzaam? Wat zorgt dat mensen gelukkig zijn met hun partner en langer bij elkaar blijven'. 

Inmiddels eindigt 40% van de huwelijken in een echtscheiding. Kluwer: "Momenteel wordt hulp bij relatietherapie nog niet vergoed in het basispakket, maar hulp bij echtscheiding wel. Uit onderzoek is gebleken dat relatietherapie wel zinvol en effectief is." 

De leerstoel is een initiatief van de Stichting Marriage Week Nederland. Deze organisatie is in 1996 in Engeland ontstaan. Voorzitter Jan Hol: “We willen mensen aansporen om te investeren in hun huwelijk."

Kluwer: "Een duurzame relatie is zeer gezond voor je welzijn. Als je ziet wat het wetenschappelijke effect is van een goede relatie, dat is bijna even groot als het stoppen met roken. Daar word je ook gezonder van.’

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons