Vacature: Predikant op Mars

Elon Musk wil naar Mars, maar wat wil God?

in Geloven

Tesla-topman Elon Musk wil met zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX naar Mars om daar een menselijke kolonie te stichten. Dat liet hij dinsdag tijdens een presentatie weten. We vroegen de christelijke sterrenkundige Heino Falcke of God Mars wel bedoeld heeft als woonplaats voor de mens.

Elon Musk zegt dat, als alles meezit, de eerste raket met honderd passagiers over tien jaar naar Mars vertrekt. Hij gelooft dat er over maximaal honderd jaar een zelfvoorzienende menselijke beschaving op Mars kan zijn. De meeste ruimtevaartdeskundigen vinden Musk te optimistisch, maar dát we naar Mars gaan lijkt onvermijdelijk. Dat roept een hoop vragen op: heeft God Mars wel bedoeld als woonplaats voor de mens? Is Musk’s raket de nieuwe toren van Babel? Kunnen we ook te ver gaan in onze exploratiedrift? En als we dan toch gaan: wanneer wordt de eerste kerk op Mars gebouwd?

Geen heilige plekken meer
Hoewel sterrenkundige Heino Falcke de plannen van Musk onrealistisch vindt, gelooft hij niet dat God ons aan de grond wil houden: “Waarom zou je als christen niet de ruimte in mogen? Er zijn geen verboden plekken in dit heelal, waarvan God gezegd heeft dat je er niet naartoe mag. De laatste heilige plek was achter het voorhangsel in de tempel, dat scheurde toen Jezus stierf. Met die gebeurtenis verdween de laatste verboden plek.” Hij gelooft dat God ons zelfs roept om het heelal te ontdekken: “Wij zijn gemaakt om in alle vrijheid de wereld te ontdekken. Dat beperkt zich niet alleen tot deze aarde, maar de hele schepping die we mogen ontdekken. De vraag is natuurlijk hoe en vooral ook: waarom?”

Messias Musk
Het ‘waarom’ van Musk wordt duidelijk in zijn presentatie. Hij gelooft dat er twee mogelijkheden zijn voor de toekomst van het menselijk ras. Óf de mens blijft op de aarde en sterft uit als de aarde niet meer bewoonbaar is. Óf de mens wordt een ‘interplanetaire’ soort. Dat laatste is wat Musk probeert te bewerkstelligen. De mensheid hoeft volgens hem niet op de aarde te blijven, maar kan andere planeten koloniseren om zo te blijven bestaan. Heino Falcke kan zich niet vinden in dit doel: “Je mag vraagtekens zetten bij de motivatie van Elon Musk. Als het zijn doel is alle problemen in de wereld op te lossen door middel van technologie, wordt het een soort religie. Dan wordt Musk de Messias die verlossing brengt door technologie. Mars is natuurlijk geen nieuwe hemel of nieuwe aarde. Naar Mars gaan is een avontuur, maar niet iets wat ons spiritueel gaat verheffen of al onze problemen oplost.”

Jona
Toch is Falcke niet bang voor de gevolgen van Musk’s motivatie. Hij vergelijkt Musk met Jona: “Jona ging op reis om God te ontvluchten. De reis was niet verkeerd, Jona’s motivatie wel.. Toch heeft God Jona’s reis in Zijn plan gebruikt. God heeft altijd mogelijkheden om ons weer op goede banen te leiden als we de verkeerde kant op gaan. Hij kan dat als Jona naar Tarsus gaat, maar ook als Musk naar Mars gaat.”

Dromen
Als Musk’s droom werkelijkheid wordt wonen er over honderd jaar een miljoen mensen op Mars. Wat is dan de volgende stap? Veroveren we uiteindelijk het hele heelal? En zijn daar dan geen grenzen aan? Falcke ziet alleen praktische grenzen. Sommige plekken zijn nu eenmaal onbereikbaar door de immense afstanden in het heelal. “We krijgen niet het hele heelal onder controle, die droom moeten we ook niet hebben. We mogen wel dankbaar zijn voor de plekjes die we hebben, die we mogen bereiken. De voornaamste plek is natuurlijk onze aarde. Maar we mogen ook voorzichtig naar andere plekken kijken, ietsje verder dromen, maar altijd realistisch blijven. Waar we ook komen: God is er al. Daar hoeven we dus niet bang voor te zijn. God is de schepper van de aarde én de hemel!”

Een nieuw perspectief
Volgens Falcke zijn er voor een christen dus geen religieuze bezwaren om naar Mars te gaan. Maar hoe ziet geloven op mars er dan uit? Falcke zegt dat de reis op zich al een spirituele belevenis kan zijn: “Veel personen in de Bijbel gingen op reis met God. Mozes ging een berg op om God te ontmoeten. Jezus ging veertig dagen naar de woestijn, dat was voor hem een belangrijke ervaring. Als wij een reis maken dan verandert ons dat natuurlijk altijd een beetje. Het geeft ons een andere manier om naar onszelf te kijken, een nieuw perspectief te krijgen en een ander soort contact met God te krijgen. Waar je ook bent, God is er altijd, in de woestijn, op een berg en dus ook op Mars. Daar kan je dus ook spiritueel iets beleven.”

Predikant op Mars
Falcke denkt dat het erg belangrijk is dat, wanneer Mars daadwerkelijk gekoloniseerd wordt, er christenen, of zelfs een predikant meegaat: “Stel dat er ooit een kolonie ontstaat op Mars, dan zou het toch mooi zijn als daar ook christenen bij zijn die kunnen getuigen van hun geloof. Ze kunnen hun medemensen ondersteunen, troosten en geloof doorgeven. Juist in deze ruige omstandigheden is dat erg belangrijk. Als er honderd mensen in een raket naar Mars gaan heb je zeker een predikant nodig.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons