Stichting Bootvluchteling redt 350 vluchtelingen

Eerste reddingsmissie Stichting Bootvluchteling

in Christelijk Nieuws

Op de allereerste dag van haar missie heeft de Nederlandse Stichting Bootvluchteling zondag 350 drenkelingen gered. Onder de drenkelingen waren veel gevallen van uitdroging en zeeziekte. Op verzoek van de Italiaanse kustwacht worden de mannen, vrouwen en kinderen naar Sicilië gebracht. Alleen in 2016 verdronken er in dit gebied al meer dan 3000 mensen.

Stichting Bootvluchteling patrouilleert sinds gisteren met het speciale reddingsschip Golfo Azzurro in het gebied tussen Libië en Italië, op veilige afstand van de Libische kust. Als ze een boot in nood tegenkomen, worden de opvarenden opgepikt en aan boord gebracht. Rob Timmerman, namens Stichting Bootvluchteling: "Meteen wanneer ze aan boord komen, krijgen ze een medische check." De stichting werkt met goed getrainde, professionele vrijwilligers, zoals artsen en reddingswerkers.

Uitzondering
Naast het patrouilleren, krijgen ze ook regelmatig tips van de Italiaanse kustwacht. Zij zien dan op de satelliet een kleine boot ronddrijven en geven dit door aan het reddingsschip. Normaal gesproken is het de bedoeling dat de vluchtelingen na het oppikken direct worden overgedragen aan de Italiaanse marine. Gisteren was daarop een uitzondering. "We hadden meer dan 300 gasten aan boord, omdat we ook mensen hadden overgenomen van kleinere schepen. We zijn toen wel naar Sicilië gegaan om ze daar aan land te brengen," aldus Timmerman.

Overtuiging
Op verzoek van de Italiaanse overheid biedt de Nederlandse stichting een helpende hand bij de toenemende vluchtelingenstroom vanuit Libië. De stichting handelt vanuit de overtuiging dat de verdrinkingsdood op geen enkel dilemma een passend antwoord is: "Wij geloven in een wereld waarin we medemensen in nood de helpende hand bieden."

Stichting Bootvluchteling: "Je moet er niet aan denken, maar wat als wij er niet waren geweest?"
Meer informatie over hoe u kunt helpen vindt u via Stichting Bootvluchteling.

De foto's bij dit artikel zijn gemaakt door Jaco Klamer.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons