Rus brengt evangelie naar de ruimte

Geschiedenis van religie tussen de sterren

in Geloven

De Russische astronaut Sergey Ryzhikov neemt de evangeliën, brieven van zijn familie, iconen en stenen van de Taborberg mee de ruimte in. Dit zei hij tijdens een persconferentie in het Gagarin Cosmonaut Training Center in Rusland.

Op 23 september vertrekt Ryzhikov samen met astronauten Andrey Borisenko en Shane Kimbrough vanaf het Kosmodroom van Bojkonoer naar het International Space Station. De bemanning zal voor het radioverkeer de naam “Tabor” dragen, naar de berg die meerdere malen in de Bijbel voorkomt en waar Jezus van gedaante veranderde. (Matt. 17)

“Ik zag God niet”
Ryzhikov is niet de eerste die religieuze voorwerpen mee de ruimte in neemt. Hoewel Yuri Gagarin, de eerste mens in de ruimte, bij zijn terugkomst op aarde gezegd zou hebben dat hij “keek en keek, maar God niet zag”, werd het in de jaren daarna, vooral voor de Amerikanen, steeds normaler om religie aan ruimtevaart te koppelen.

Avondmaal
In 1969 vierde Buzz Aldrin bijvoorbeeld het avondmaal aan boord van de Apollo 11. En in 1971 namen de Amerikanen een Bijbel op microfilm mee naar de maan. In 2008 nam de Amerikaanse astronaut Ronald Garan, een vrome katholiek, relikwieën van de Franse heilige Theresia van Lisieux mee aan boord van het ruimteveer Discovery.

Kerstmis
De laatste jaren zijn de Russen bezig met een inhaalslag. Zo vierde de Russische astronauten aan boord van International Space Station in 2011 Russisch Orthodoxe Kerstmis. In datzelfde jaar vertelde de kapelaan van Zvjozdny gorodok (sterrenstad) aan een interviewer dat hij zegeningsriten had verricht voor vele Russische en niet-Russische astronauten. Sinds 2006 zouden maar twee astronauten geweigerd  hebben met wijwater besprenkeld te worden.

Jodendom
Hoewel de meeste religieuze uitingen in de ruimte van christenen komen, is ook het Jodendom vertegenwoordigt. In 2003 nam de eerste Israëlisch astronaut Ilan Ramon een Joodse Bijbel op microfilm en een geschreven versie van de Kidoesj mee in een baan rond de aarde.

Islam
Voor moslims is het erg lastig om aan hun religieuze verplichtingen te voldoen in de ruimte. Zo is het vanwege de snelheid tijdens een ruimtereis haast onmogelijk om richting Mekka geknield te bidden. In 2007 is er daarom een fatwa uitgeroepen met toegestane aanpassingen aan de rituelen in de ruimte.

Op de foto v.l.n.r. Sergey Ryzhikov, Shane Kimbrough en Andrei Borisenko (Wikimedia)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons