Poolse abortuswet in eerste lezing aangenomen

Grote meerderheid voor strenge wet

in Geloven

Het Poolse parlement heeft de voorgestelde nieuwe strenge abortuswet vrijdag in eerste lezing aangenomen. In de Sejm stemden 267 afgevaardigden voor, 154 tegen en onthielden zich elf.

Het project van de initiatiefgroep Stop Aborcji wil abortus in alle gevallen strafbaar stellen, behalve wanneer een vrouw zwanger is geworden na een verkrachting.

Het wetsontwerp van de tegenbeweging Ratujmy Koniety (Laat ons de vrouwen redden) werd afgewezen. Dit initiatief wilde de bestaande wetgeving, die al tot de strengste in Europa behoort, juist liberaliseren. Poolse vrouwen kunnen nu een zwangerschap alleen laten afbreken als deze het gevolg is van een verkrachting, als het leven van de moeder gevaar loopt of als er een ernstige afwijking is aan de vrucht. Iemand die willens en wetens de dood van een ongeboren kind veroorzaakt kan een gevangenisstraf van drie maanden tot vijf jaar krijgen.

Arthur Alderliesten is directeur van de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK). Hij vindt de richting die Polen op gaat met de abortuswetgeving nogal opmerkelijk. "Waar de meeste landen abortus legaliseren en de mogelijkheden verruimen, neemt het in Polen een draconisch besluit in een wettelijk verbod. Ook al vind je elke abortus er één te veel, een wettelijk verbod lost de problematiek van een vrouw niet op. De ervaring leert dat vrouwen hun heil in het buitenland zullen zoeken. Daarnaast zal het illegale circuit opnieuw in werking treden."

Goede voorlichting en eerlijke informatie over de psychische en fysieke gevolgen van een abortus en over het uitdragen van de zwangerschap is noodzakelijk volgens Alderliesten. Daarbij goede begeleiding. Zo kan voor de positie van het kind worden opgekomen en abortus worden voorkomen.

De Katholieke kerk heeft een grote rol gespeeld in het tot stand komen van het wetsontwerp in Polen. Wat kan volgens u de rol van de kerk zijn in Nederland?
Alderliesten: "De kerk zou juist een helpende hand kunnen bieden. Hulp bij alternatieven als adoptie, gastouderschap, financiële ondersteuning, huisvesting. Daardoor wordt de nood uit de situatie van de moeder gehaald en kan ze weer perspectief gaan zien om voor het kind te gaan zorgen. In een sfeer van verbod en taboe kun je die kerkelijke, helpende hand moeilijk aanreiken".

Hij besluit: "De leiders van het katholieke Polen zouden hun licht kunnen opsteken bij hun leider in Rome, paus Franciscus. Deze sprak zich onlangs uit over anticonceptie in verhouding tot abortus. Het vermijden van een zwangerschap noemt hij geen absoluut kwaad. Maar abortus noemt hij een misdaad, een absoluut kwaad. Dit onderscheid onderstreept waarom het de moeite waard is een zwangerschap uit te dragen".

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons