PKN-predikant start klooster

'Getijdengemeenschap' in de cloud

in Geloven

Dominee Reintje Stomphorst van de Protestantse Kerk begint een ‘getijdengemeenschap’ op landgoed Hydepark in Doorn. Naast de fysieke locatie zal er een ‘virtuele kapel’ worden ingericht, waar de kloosterdiensten online te volgen zijn.

De Protestantse Kerk kent geen kloostertraditie. Toch worden bezinningsweken, kloosters en gemeenschappen als Taizé door veel protestanten bezocht. Reintje Stomphorst, interim-predikant in de Protestantse Kerk, komt zelf al 25 jaar in kloosters en is verbonden aan de orde van de Karmelieten. Ze hoopt dat de kloosterspiritualiteit weer vorm krijgt in de Protestantse Kerk: “Ik wil graag wat ik van de monastieke spiritualiteit geleerd heb, vruchtbaar maken voor de Protestantse Kerk”. Om dit te realiseren startte ze getijdengemeenschap De Binnenkamer.

In de cloud
Twee keer per dag zal er in de kapel op het recent vernieuwde Hydepark een getijdendienst plaatsvinden. "Je bidt samen en leest met elkaar psalmen, als rustmomenten in de dag." Naast deze fysieke diensten komt er een ‘virtuele kapel’. Dit wordt een online gemeenschap waar gelovigen gebedsintenties doorgeven, een kaarsje opsteken, inspiratie vinden en de getijdendiensten live kunnen volgen. De getijdendiensten gaan in de adventstijd van start. Het online platform wordt pas in een volgende fase van het project gestart.

Kleiklooster
Het initiatief van Reintje Stomphorst staat niet op zichzelf. Zo ontfermde een groep protestanten zich onlangs over abdij Sion, een leeg kloostercomplex in Overijssel, om er een oecumenisch retraiteoord te stichten. In de Bijlmer is een groep jonge protestanten de leefgemeenschap Kleiklooster begonnen.

Bron: Trouw
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons