Paul Visser: “Geloof kerkgangers verdwijnt”

Amsterdamse predikant over geloofsstrijd

in Christelijk Nieuws

“Het geloof dreigt onder trouwe kerkgangers meer en meer te verkruimelen.” Dat zegt de Amsterdamse predikant Paul Visser in het Nederlands Dagblad.

Paul Visser zegt dat hij steeds vaker mensen ontmoet die het geloof zat zijn: “Je merkt het aan allerlei signalen: aan kerkgang zonder verlangen naar de ontmoeting met God, aan Bijbellezen zonder verwachting en verrassing, aan kwijnend gebedsleven.” De oorzaak hiervan is volgens hem dat geloven ‘gemeengoed’ is geworden. “Het is niet langer een gave van God, door twijfel, verwarring en aanvechting verworven.”

Ongeloof
Visser roept in het artikel in het Nederlands Dagblad op om ongeloof en twijfel openlijk te benoemen, zonder oordeel het gesprek aan te gaan en de Bijbel te laten spreken. “Staat er niet geschreven dat je enthousiast kunt beginnen, maar het beu kunt worden, dat geloven lang niet altijd goed voelt en het vaak een klus is om het vol te houden?” Hij pleit ervoor om de strijd met God, óm God aan te gaan. “Een geloof dat niet op leven en dood is verworven, wordt niet als een kostbaar geschenk gekoesterd.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons