Parlement roemt geloof oud-premier Piet de Jong

Rutte: "Zonder geloof bouw je op dolgedraaid kompas"

in Christelijk Nieuws

Afgelopen dinsdag werd voormalig CDA-lid en minister-president Piet de Jong herdacht in de Eerste en Tweede Kamer. Hij was overtuigd christen en overleed woensdag 27 juli na een kort ziekbed op 101-jarige leeftijd.

Hij had graag admiraal willen worden en vocht mee als onderzeebootcommandant in de Tweede Wereldoorlog. Piet de Jong ging begin jaren dertig bij de marine en bleef daar, tot hij in 1959 van boord werd gehaald om in de politiek aan de slag te gaan. Hij begon bij de KVP en ging mee toen die partij opging in het CDA. Van april 1967 tot juli 1971 was hij minister-president van ons land.

Kompas
“De Jong was mijn politieke betovergrootvader,” aldus minister-president Mark Rutte. “Met de relativerende blik van iemand die voor hetere vuren heeft gestaan, wist hij als oud-onderzeebootcommandant ons land op vaardige wijze door de woelige jaren zestig te leiden. Hij was kordaat en dienstbaar.” Rutte gaf aan dat het katholieke geloof een basis was voor De Jongs handelen. “Zonder geloof is het leven bouwen op een dolgedraaid kompas.”

Zachtmoedig
Ook Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib noemde De Jongs christelijke geloofsovertuiging zijn belangrijkste drijfveer. “Voor hem was het gebod tot naastenliefde de grondslag.” Arib gaf aan zeer dankbaar te zijn voor het stempel dat De Jong heeft gedrukt op de Nederlandse politiek en zijn zachtmoedige, maar standvastige leiderschap.

Koersvast
“Het was een man van weinig woorden. Maar de woorden die hij sprak waren messcherp, resoluut en met een kwinkslag,” aldus Broekers-Knol, voorzitter van de Eerste Kamer. Zij stelde dat De Jong een groot staatsman was, die een prominente plek in onze geschiedenis verdient. “Wendbaar maar koersvast stuurde hij het schip van de staat. Volgens De Jong lag de essentie van het geloof en de politiek in het gebod dat je je naaste lief moet hebben.” 

De toespraak van de voorzitter van de Eerste Kamer en van de minister-president zijn hier terug te lezen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons