Openluchtmis op dak bioscoop CineMec

‘Al regent het pijpenstelen, we gaan de stad zegenen’

in Geloven

Komende zondag beklimmen pastoor Los en zijn parochianen in Utrecht het dak van de CineMec-bioscoop. “We gaan daar een openluchtmis houden én heel Leidsche Rijn zegenen.” De vriendelijke pastoor, die 12,5 jaar protestants predikant was, verloor eind augustus zijn dochter Rosa.

Ondanks dit zeer recente verlies wilt u deze bijzondere dienst leiden?
“Ja. Het was een heel verdrietig jaar vanwege haar lijden, maar er waren ook mooie en intense momenten. Ik ben trots op hoe zij haar ziekte heeft doorstaan, en dankbaar voor de mooie afscheidsdienst en alle medeleven. Deze openluchtmis is geen enorme happening of zo: gewoon de gebruikelijke mis, alleen op een andere plaats. Maar wel met alle koren en hopelijk veel mensen.”
 
Waarom een openluchtmis bovenop een bioscoop?
“Dat is heel toepasselijk. Tijdens deze dienst willen we stilstaan bij het visioen van Johannes, die de stad van God ziet neerdalen uit de hemel, Openbaring 21. Hier is de stad om ons heen gebouwd, in korte tijd. We zitten nu al boven de 85.000 inwoners, en het zal doorgroeien naar meer dan 100.000: een enorm avontuur voor iedereen. Dat is een van de redenen waarom we dit soort manifestaties doen. Twee jaar geleden belegden we een openluchtmis in het Máximapark, letterlijk in het hart van Leidsche Rijn.”
 
Nu kiezen jullie voor het hoogste punt?
“Precies, een mooie plek om de stad te zegenen met wijwater.”
 
Kan dat niet vanaf een kerktoren?
“Haha, dat kan ook. Kijk, wij zijn als christenen bedoeld om tot zegen te zijn. Als we dat vergeten en alleen maar ‘Kom naar ons toe’ zeggen, vervullen we onze opdracht volgens mij niet helemaal goed. Via deze openluchtmis willen we iedereen laten zien: het Evangelie van Christus is tot zegen van alle mensen. Het geloof is geen amputatie van je leven, zoals sommigen menen, maar een voltooiing en een verrijking. Dat willen we zichtbaar maken.”
 
U komt als pastoor waarschijnlijk niet vaak in de bioscoop?
“Jawel! In bepaalde kringen geldt de bioscoop als een ‘poel van verderf’. Maar er zijn heel veel films, al komen er scènes in voor die je tegen de borst stuiten, die ons ook als christenen echt iets te zeggen hebben. We moeten niet buiten de wereld staan, want die heeft het Evangelie nodig. En ik wil graag ontdekken, via bijvoorbeeld films en literatuur, hoe je bij mensen kunt aansluiten.”
 
Stel dat het zondag gaat regenen: valt de openluchtmis dan letterlijk in het water?
“Er is een zaal in CineMec waar makkelijk 700 mensen in kunnen, dus daar zouden we naar kunnen uitwijken. Maar sowieso gaan we het dak op om Leidsche Rijn te zegenen – al regent het pijpenstelen!”

Tekst Gert-Jan Schaap

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons