Onverwachte mijlpaal voor bestseller ‘Leven na de genadeklap’

Arie de Rover werkt aan vervolg op boek dat hij niet wilde schrijven

in Mediatips

Toen eind 2012 ‘Leven na de genadeklap’ verscheen, kon niemand vermoeden hoe succesvol dit boek van ex-zakenman Arie de Rover zou worden. De auteur al helemaal niet. “Het is zelfs volkomen tegen mijn zin ontstaan.”

In Leven na de genadeklap vertelt Arie – tegenwoordig actief als coach – over zijn leven zoals het altijd was: een prachtige baan, een leuk gezin en op zondag naar de kerk. Maar een diepe, persoonlijke crisis veranderde alles voorgoed: Arie ontdekte wat genade betekent. Inmiddels is de vijfde druk van Leven na de genadeklap verschenen, en werkt hij aan een vervolg.

Afgelopen zomer ging het tienduizendste exemplaar over de toonbank. Wat dacht je toen je dit hoorde?
Arie: “Bizar! En een licht gevoel van schaamte kwam weer boven… Want ik heb dit boek absoluut niet willen schrijven. Ik zag het nut en de noodzaak er niet van in. Het is volkomen tegen mijn zin ontstaan. Echt waar! Het is louter aan uitgever Guido Sneep van Buijten & Schipperheijn te danken dat het er tóch is gekomen. Tijdens het schrijven heb ik zelfs geprobeerd het hele proces te torpederen.”

Geef je jouw uitgever achteraf gelijk dat hij zo aandrong?
“Absoluut. En dat zit ‘em niet eens in die geweldige verkoopcijfers. Als ik nu bijna wekelijks – vooral via social media, maar ook tijdens conferenties – hoor wat dit boekje voor hen heeft betekend, dan ben ik bescheiden, schaamtevol maar ook diep dankbaar.”

Welke reactie heeft jou het meest geraakt?
“Allerlei mensen geven in hun eigen bewoordingen aan dat ze eindelijk hebben ontdekt Wie God is en wie zij zelf zijn. Dat er dus een relatie tussen God en deze personen is ontstaan – en dat raakt mij altijd het meest. Want dat is het rijkste wat een mens kan overkomen! Eigenlijk ervaren ze hetzelfde wat ik, inmiddels 22 jaar geleden, ervoer tijdens een preek van Tim Keller: je krijgt je leven uitgelegd zoals je dat nog nooit gehoord hebt. De schellen vallen van je ogen. Dat heeft ermee te maken dat mijn boekje insteekt op de vraag: wat is je identiteit nu eigenlijk? Wat doe je om die identiteit op te bouwen, vast te houden? Zowel in het ‘seculiere’ als in het ‘religieuze’ leven. Voor veel lezers gaat er letterlijk een wereld open. De meeste mensen noemen het boekje een eyeopener: confronterend, maar ook zeer bevrijdend.”

'Hoe komt het dat in kerken juist genade zo moeilijk te vinden is?'

Je wilt ‘een beweging van genade’ op gang brengen in Nederland. Wat bedoel je daarmee?
“Dat mensen letterlijk gaan inzien en ervaren wat de impact is – en kan zijn – van Gods genade. Op het moment dat dit bij jou gaat landen, kom je zelf in een andere beweging terecht; in mijn boekje noem ik dat een paradigmashift. En als jij verandert, ben je daarmee tegelijkertijd de veranderaar voor andere mensen, in jouw omgeving. Vaak zonder dat je het doorhebt. Want je komt zo anders in het leven te staan, dat je een zeer inspirerend appèl op anderen doet. Dat maakt dat er veel in beweging kan komen.”

Je werkt aan een vervolgboek, dat in 2017 moet uitkomen. Waar gaat het over?
“Ik ben inderdaad stiekem met een vervolgboekje bezig, dat mag je in één zinnetje noemen. Daarin staat die beweging centraal. Zodra genade ‘institutionaliseert’, is het geen genade meer. De essentie van dit volgende boekje is: hoe komt het dat in kerken juist genade zo moeilijk te vinden is? Dat probeer ik te verklaren. En het antwoord heeft alles te maken met instituut versus beweging, religiositeit versus relatie. Ik wil er nog niet teveel over zeggen.”

Waarom niet?
Lachend: “Omdat ik er nog enorm op zit te zwoegen en te zweten om het in elkaar te flansen…”

De geschiedenis herhaalt zich dus?
“Nee, het is nu wel anders. Dankzij het eerste boekje voel ik niet meer zo’n weerstand bij mezelf. De moeite met schrijven is nu vooral dat ik er tijd en prioriteit aan moet geven. Ik ben er wel van overtuigd geraakt dat een boekje een mooi middel kan zijn om een boodschap onder de aandacht te brengen.”

Lees hier een interview uit EO-Visie (december 2012) n.a.v. de verschijning van Leven na de genadeklap.

Tekst: Gert-Jan Schaap

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons