"Niet alle mensen kúnnen geloven"

Pharrell Williams in gesprek over geloof, kerk en muziek.

in Geloven

Ruim een week geleden zaten Pharrell Williams, bekend van de hit ‘Happy’, en Kirk Franklin, een Amerikaanse gospelartiest, samen aan tafel voor een radio-interview. Gospelmuziek, aanbidding, geloof en kerk was een aantal van de onderwerpen die ter sprake kwamen.

Jeugd
Al van jongs af aan luistert Pharrell naar gospelmuziek. Het opgroeien in een gemeente die vol is van de Geest heeft veel invloed op zijn verdere leven. Hij denkt dat de passie die hij in de kerk ziet normaal is, dat iedereen dat wel eens meemaakt of ervaart. “Toen ik jong was had ik niet in de gaten wat de waarde van gospelmuziek was. Ik groeide er in op, het was normaal. Mijn moeder wilde dat ik ging zingen in het kerkkoor, maar ik had daar geen zin in, ik wilde niet al die aandacht op mij gericht. Maar als er dan een aanbod komt om mee te werken aan een plaat van Michael Jackson, spring je er direct bovenop en wil je juist wel alle aandacht die je kunt krijgen.” Hij gaat met vriendjes mee naar hun kerk en merkt dan dat daar hele andere muziek wordt gemaakt. Hij vraagt zich af “Weten jullie wel dat met de juiste muziek en de juiste woorden de Geest hier rond gaat?”

Geloof
Behalve dat Pharrell heel enthousiast is over de kracht die muziek kan hebben, heeft hij ook wat te zeggen over geloof in God. Sommige mensen kúnnen gewoon niet geloven en hebben daarom zo'n afkeer van allerlei godsdiensten. Het deel in je hersenen wat daarvoor verantwoordelijk is, hebben zij niet. Hij vindt dan ook dat de kerk niet genoeg aandacht heeft voor wetenschap. Pharrell stelt vervolgens een, wat ongewone, methode voor om die mensen toch de bijbel te laten lezen. “Ik denk dat een coole manier om mensen samen te brengen is om te zeggen, “Luister, je hoeft het niet direct te zien vanuit een religieus of gelovig perspectief. Lees het gewoon als een tekst. Vervang het woord ‘God’ door ‘het heelal’ en je begint het beter te begrijpen.” Hij zelf heeft wel de kracht van het woord (God) ervaren, maar is er van overtuigd dat dit niet voor iedereen hetzelfde is en niet iedereen zal gaan geloven. We kunnen van mening verschillen, maar als we elkaars overtuigingen met elkaar delen kunnen we de verschillen leren kennen en begrijpen.

Gesprek
Zowel Pharrell als Franklin vinden het belangrijk dat mensen, gelovig of ongelovig, diepe gesprekken met elkaar hebben over problemen en vragen rondom geloof. Kunst, muziek en literatuur zijn wat hen betreft goede vormen om deze gesprekken te stimuleren en belangrijke onderwerpen aan te snijden.

De andere fragmenten van het interview zijn te beluisteren op het Youtube kanaal van Beats 1 Radio.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons