Nationale Synode wil verbond van kerken

“Zo kan het niet langer”

in Mediatips

Na de eerdere edities in 2010 en 2013 wil de Nationale Synode dit jaar stappen zetten naar een nieuw verbond van kerken. De editie vindt 5 november plaats in de Grote Kerk in Dordrecht.

De Nationale Synode zet zich in voor meer eenheid in de ‘versplinterde kerk’ van Nederland. In voorgaande jaren functioneerde de Nationale Synode als een breed, interkerkelijk gespreksforum. De organisatie heeft sinds vorig jaar een einddoel gesteld: een nieuw op te richten Verbond van Protestantse Kerken en Geloofsgemeenschappen waarin ruimte is voor elkaars voorgangers en voor deelname aan elkaars avondmaalsvieringen. De kerken behouden binnen dit verbond wel hun zelfstandigheid.

Noodzaak
“Deze beweging heeft tot doel christenen uit zo veel mogelijk verschillende kerken te wijzen op de gemeenschappelijkheid van ons geloof in Jezus Christus. Om Hem moet het immers gaan! Als het volgen van Jezus Christus je totale geloof en leven omvat, komt het er in de verwarring van onze samenleving op aan schouder aan schouder te staan,” aldus ds. G. de Fijter. “Zoals het nu gaat kan het niet langer. We kunnen het met z’n allen hartgrondig eens zijn over de absolute noodzaak van kerk-zijn in Nederland, maar als we niet in staat blijken dat over te brengen op volgende generaties, als we niet in staat zijn om nieuwe stappen te zetten, dan is het een loze overtuiging.”

Programma
Op de website van de Nationale Synode staat het programma voor de dag in Dordrecht. De band Trinity, Urker mannenensemble Soli Deo Gloria, Katie Vlaardingerbroek en Barend Kamphuis leveren een bijdrage deze dag. De dagvoorzitter is Andries Knevel. De organisatie heeft gekozen voor Dordrecht omdat deze stad ook de plaats van de Nationale Synode van 1618 en 1619 was.

Bron: Reformatorisch Dagblad / Nederlands Dagblad

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons