Legobijbel

Blog van TimZingt

“Papa als jij moest kiezen: bidden of Lego. Wat kies jij dan?” Met een goudeerlijke blik kijkt mijn zoon me aan. Ik stel een wedervraag: “wat zou jij kiezen?”

“Makkelijk!” zegt mijn zoon. Zwijgend zijgt hij op zijn knieën... en begint te spelen met zijn Lego.
Mijn zoon is wars van vroomheid en soms pijnlijk eerlijk. Ikzelf heb ook wat tegen schone schijn en prik graag te vrome ballonnetjes met gebakken lucht door. Zo vader, zo zoon. Mijn zoon is niet geneigd zich vromer voor te doen dan hij is. Maar ik ben er niet gerust op. Hoe vroom moet een kind eigenlijk zijn? 

We gaan elk jaar met het gezin voor een geestelijke APK naar de New Wine-conferentie. De kinderen hebben daar hun eigen programma, met eigen liedjes en zelfs een eigen gebedsteam: de kinderministry. Zoonlief ondergaat het gelaten: de worship wordt gedoogd (“zingen is saai”) en de kinderministry wordt gemeden (“ik ben niet ziek”). Hij is tussen de programma’s door vooral aan het legoën met zijn vriendjes. Niet heel vroom. Om hem toch nog wat geestelijk voedsel mee te geven, mocht hij een boek uitzoeken in de  conferentie-bookshop. Ik kan alleen maar zaaien, denk ik dan.


De kinderen van de presentatoren op
 het podium zijn een stuk vromer. Trots vertellen ze wat hun kroost aan hemelse waarheden proclameert tijdens het tandenpoetsen. Ik weet niet wat ik daarvan moet denken. Mijn kinderen zeggen nooit dat soort dingen. Deze kids gaan echt ver. Eentje wilde ’s avonds zelfs ministry doen voor zijn vader: “Papa, mag ik een hand op je schouder leggen?” Ik viel bijna van mijn kampeerstoel. Zoiets zegt een kind van 4 toch niet? Zo ja, dan moet-ie toch als een malle zelf naar de kinderministry? Is dat wel gezond? 

Verward reed ik terug. Ik brak mijn hoofd over kinderlijke vroomheid totdat zoonlief vanaf de achterbank ineens zei: “Als ik thuiskom ga ik meteen in de bijbel lezen!” Voordat u denkt dat er een wonder is gebeurd: hij bedoelde zijn nieuwe Lego-bijbel, die hij kocht in de vrome bookshop. Een boek voor eerlijke jongens die liever legoën dan bidden. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons