"Klasgenoten noemden mij heks"

Ina wordt uitgescholden omdat ze er anders uitziet

in Mediatips

Ina wordt geboren met de ziekte van “Von Recklinghausen” en dat heeft grote gevolgen voor de kleine Ina van Steenis. Op haar lichaam en haar gezicht zitten allerlei bulten en ook haar rug is ernstig vergroeid.

Als kind wordt ze vaak geopereerd en tot overmaat van ramp wordt ze ook nog vreselijk gepest op school. Ze noemen haar 'heks' en 'knotwilg'. Als Ina 20 is, kan ze dit afschuwelijke leven niet meer aan en besluit ze er een eind aan te maken. Ze ruimt haar kamer netjes op, schrijft een afscheidsbrief en wil voor de trein te springen. Maar op de dag van haar geplande zelfmoordpoging ontmoet ze een vrouw die haar indringend aankijkt en zegt dat er ook voor haar een hoopvolle toekomst is. Dat God zich ook om haar bekommert.

Zou dat waar zijn? Ze kan het bijna niet geloven. Zou God ook van haar houden? Er veranderde iets in Ina. Voor het eerst sinds tijden kan ze weer lekker slapen. De volgende morgen voelt ze zich nog steeds blij en haar plannen voor zelfdoding zijn compleet verdwenen. 

Jaren later ontmoet presentator Kefah Allush Ina bij een soortgelijke spoorwegovergang als waar ze een eind aan haar leven wilde maken. Een vrouw wiens uiterlijk nog steeds is getekend door deze weerzinwekkende ziekte. Maar ze kijkt stralend uit haar ogen. Aan Kefah vertelt Ina dat ze nog steeds regelmatig wordt nagestaard en uitgescholden. Ina: "Dat doet af en toe best pijn. Maar dan is er toch een moment dat ik zeg: 'Heer, wat ben ik blij dat U mij ziet met Uw ogen. En dat U mij wel mooi vindt.'"

Het hele verhaal zien? Bekijk de aflevering van De Verandering:

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons