Joost Zwagerman: "Ik neem aan dat God ook mij toelaat"

Schrijver vertelde in De Kist over God, depressie en zelfdoding

in Mediatips

Op 8 september 2015, precies een jaar geleden overleed Joost Zwagerman. In het programma De Kist vertelde Joost eerder dat jaar openhartig aan Kefah Alush over de zelfmoordpoging van zijn vader, de impact daarvan op zijn eigen leven en zijn strijd met depressies.

Het was voor Joost een bewuste beslissing om over zijn depressies te vertellen in De Kist. ‘Ik hoop dat anderen die zich schamen voor hun depressiviteit zich iets minder eenzaam voelen.’ Joost was dankbaar voor elke dag sinds hij de depressie achter zich gelaten had. ‘Ik heb opnieuw moeten leren leven. Er was een ravage in mijn hart en hoofd. Ik heb anderen nodig gehad om mijzelf steentje voor steentje weer op te bouwen. Die anderen ben ik eeuwig dankbaar.’

God
Presentator Kefah Allush sprak ook met Zwagerman over het leven na de dood. Joost:“Ik geloof niet in God, maar vind het wel jammer dat hij niet bestaat. Ik zou het heel graag willen. Ik zou het geweldig voor jou vinden als ik ongelijk heb, want dan zou niet alleen jou een groot geluk toevallen. Maar ook mij. Want ik neem aan dat God ook mij toelaat. Dat zou wel heel fijn zijn."

Extra fragmenten
In extra fragmenten die destijds de eindmontage van De Kist niet gehaald hebben, vertelt Joost Zwagerman over wat depressie voor hem is ("Je wordt uitgehold door een onverschilligheid die je niet kunt bevatten") en of hij begrip heeft voor zelfdoding ("Ja nu wel, maar ik heb lang gevonden dat het níét kon. Dat kun je anderen niet aandoen").

Moeder
Over de zelfmoordpoging van zijn vader schreef hij ‘Door eigen hand’. Joost: ‘Ik heb dit boek destijds vooral geschreven voor mijn moeder en voor andere direct betrokkenen bij (pogingen tot) suïcide. ’ Als zij haar ex-man niet toevallig gevonden had, had hij niet meer geleefd. ‘Hulpverleners waren daarna druk met mijn vader, maar voor haar was er geen hulp.’

Mislukt
Ook in zijn recente dichtbundel Voor alles schreef Joost over de daad van zijn vader. ‘Het heeft mijn leven veranderd. Ik was 34 en werd ineens weer een jong kind. Het lijkt alsof je voor een tweede keer volwassen moest worden.’ Hij worstelde met tegenstrijdige gevoelens. ‘Ik was onthutst, verdrietig en ook gekwetst, maar schaamde me voor mijn ontreddering omdat het mijn vader het zelf zo moeilijk had. Bovendien voelde ik me als zoon mislukt omdat ik zijn daad niet aan had zien komen.’  Op dit moment heeft zijn vader een ernstige ziekte. ‘Hij vecht nu voor het leven.’

*********

Zoek je hulp?
Worstel je zelf met een depressie of wil je praten over zelfdoding? 

Bel 0900-0113 of ga naar de website www.113online.nl of www.ik-wil-dood.nl
Je kunt ook bij de EO terecht via e-mail en op internet

Aflevering De Kist 22 februari 2015

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons